Η Γαλλία κέρδισε αγωγή για το ιστορικό ναυάγιο στις ακτές των ΗΠΑ

Newsroom
Newsroom

Εδώ και επτά χρόνια, η εταιρεία GME και ο Πρίτσετ διεξάγουν μια δικαστική διαμάχη για το σε ποιον ανήκει το ναυάγιο, το οποίο πιθανότατα περιέχει και άλλα πλούτη.

Πριν από 450 και πλέον χρόνια, ένα τρίπρυμνο πλοίο βυθίστηκε σε τυφώνα στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα, παίρνοντας μαζί του τις ελπίδες της Γαλλίας να αποικίσει τη χερσόνησο.

Από τότε που ανακαλύφθηκε το ναυάγιο του γαλλικού πολεμικού πλοίου “La Trinite” το 2016, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επικής νομικής διαμάχης μεταξύ ενός Αμερικανού κυνηγού θησαυρών και της γαλλικής κυβέρνησης, με το Παρίσι να διεκδικεί πρόσφατα μια αποφασιστική νίκη – ή τουλάχιστον έτσι ελπίζουν οι αξιωματούχοι.

Η 24σέλιδη απόφαση, που εκδόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου από τον Αμερικανό δικαστή Άλεν Γουίνσορ στο Ταλαχάσι, εμβάθυνε στη μακρινή και σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένη εποχή της «Γαλλικής Φλόριντας», όταν μια αποικία ιδρύθηκε εκεί από Γάλλους Ουγενότους στα μέσα του 16ου αιώνα.

Η σύντομη ύπαρξη της αποικίας και η μακρόχρονη ιστορία της Φλόριντα υπό ισπανική κυριαρχία μπορεί να ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της βύθισης του La Trinite και της μοίρας πλοίων που διοικούσε ο καπετάνιος Ζαν Ριμπό, η οποία στάλθηκε από τον ναύαρχο Γκασπάρ ντε Κολινί, ηγέτη της ομάδας των Γάλλων Διαμαρτυρόμενων.

Το ναυάγιο του La Trinite βρίσκεται σε βάθος μικρότερο από 10 μέτρα, σε απόσταση αναπνοής από μια παραλία στο ακρωτήριο Κανάβεραλ. Ανακαλύφθηκε το 2016 από μια ιδιωτική εταιρεία υποβρύχιων ερευνών, την Παγκόσμια θαλάσσια εξερεύνηση (GME), με επικεφαλής τον Αμερικανό Ρόμπερτ Πρίτσετ.

Κανόνι «Fleur-de-lis»
Μεταξύ των αντικειμένων που εντοπίστηκαν υποβρυχίως είναι τρία χάλκινα κανόνια διακοσμημένα με το παραδοσιακό γαλλικό σύμβολο fleur de lis, καθώς και μια πολύτιμη μαρμάρινη στήλη με το οικόσημο του Βασιλείου της Γαλλίας, την οποία ο Ριμπό υποτίθεται ότι θα εγκαθιστούσε στη στεριά για να σηματοδοτήσει τη γαλλική κυριαρχία.

Εδώ και επτά χρόνια, η εταιρεία GME και ο Πρίτσετ διεξάγουν μια δικαστική διαμάχη για το σε ποιον ανήκει το ναυάγιο, το οποίο πιθανότατα περιέχει και άλλα πλούτη.

Στο δρόμο της GME στέκεται ο νόμος για τα βυθισμένα στρατιωτικά σκάφη – (Sunken Military Craft Act – SMCA), ένας νόμος που υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους το 2004 και αναγνωρίζει την κυριαρχία μιας χώρας επί των πρώην πολεμικών πλοίων της.

Τον Ιούνιο του 2018, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το La Trinite ήταν πράγματι η ναυαρχίδα του καπετάνιου Ριμπό και, συνεπώς, γαλλικό πολεμικό σκάφος.

Όμως, η GME υποστήριξε τότε ότι το πλοίο, όταν βυθίστηκε, μετέφερε εμπορεύματα και αποίκους στον Νέο Κόσμο και δεν συμμετείχε σε στρατιωτική σύγκρουση. Η Γαλλία και η Ισπανία δεν βρίσκονταν καν σε πόλεμο εκείνη την εποχή, υποστήριξε η εταιρεία.

Ωστόσο, οι γαλλικές αρχές, μέσω του Αμερικανού δικηγόρου τους Τζιμ Γκουλντ, προσέφεραν στοιχεία ότι το πλοίο εξακολουθούσε να θεωρείται στρατιωτικό σκάφος εκείνη την εποχή.

«Πολλοί άνθρωποι, μια πολύ εξαιρετική ομάδα έκανε έρευνα στη γαλλική Εθνική Βιβλιοθήκη, όπου υπάρχει μια θεαματική συλλογή αρχείων από τον 16ο αιώνα», δήλωσε ο Γκούλντ στο AFP.

Τα αρχεία της βιβλιοθήκης «δείχνουν όλα όσα υπήρχαν στο La Trinite, ότι ήταν πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ότι είχε κάθε συγκεκριμένη λεπτομέρεια για τα κανόνια και το μπαρούτι», είπε.

Το πλοίο είχε επίσης εμπλακεί σε σύγκρουση ως μέρος μιας συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ των Γάλλων Διαμαρτυρόμενων και του Καθολικού Στέμματος της Ισπανίας, δήλωσε ο Γκούλντ.

Εξήγησε ότι φεύγοντας από το Φορτ Καρολίν – τη γαλλική αποικία στη Φλόριντα, όπου σήμερα βρίσκεται η αμερικανική πόλη Τζάκσονβιλ – ο Ριμπό «ενημέρωσε τον Γάλλο διοικητή του φρουρίου ότι επρόκειτο να επιτεθεί στους Ισπανούς».

Ο Γκουλντ έπεισε το δικαστήριο. «Η Γαλλία παρουσίασε επαρκή και αδιαμφισβήτητα στοιχεία για να αποδείξει ότι το La Trinite βυθίστηκε ενώ βρισκόταν σε στρατιωτική μη εμπορική υπηρεσία, πράγμα που σημαίνει ότι το La Trinite είναι «βυθισμένο στρατιωτικό σκάφος», αποφάσισε ο δικαστής Βίνσορ.

«Νέα Γαλλία;»
Ως έσχατη λύση, η GME υποστήριξε ότι η Γαλλία επωφελήθηκε αδικαιολόγητα από το έργο της αμερικανικής εταιρείας για τον εντοπισμό, τη φωτογράφηση και την έρευνα του ναυαγίου.

Ωστόσο, ο Γουίνσορ απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό, κρίνοντας ότι η Γαλλία δεν μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για υπηρεσίες που δεν είχε παραγγείλει.

«Η απόφαση αυτή είναι μια ανακούφιση και ελπίζουμε ότι αυτό το νομικό έπος θα σταματήσει τώρα, ώστε να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στη διατήρηση αυτών των στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε στο AFP η Φλοράνς Ερμίτ, νομική απεσταλμένη της γαλλικής πρεσβείας.

Θα μπορέσει ο κόσμος τώρα επιτέλους να επικεντρωθεί σε αυτό που κρύβει η La Trinite; Ο Γκουλντ σίγουρα το ελπίζει.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σωστό να πούμε ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό ιστορικά ναυάγιο στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο δικηγόρος, η δουλειά του οποίου για λογαριασμό της Ισπανίας το 2012 οδήγησε στην ανάκτηση θησαυρών αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων που βρέθηκαν σε ναυάγιο ισπανικής γαλέρας.

«Όταν έφτασε ο καπετάνιος Ριμπό, η Γαλλία είχε επιβλητική στρατιωτική δύναμη στη Φλόριντα – περισσότερα πλοία, περισσότερους στρατιώτες, περισσότερα κανόνια από τους Ισπανούς», είπε.

«Όμως, η απώλεια της ναυαρχίδας La Trinite και των εκατοντάδων Γάλλων στρατιωτών, ναυτικών και αποίκων είχε ως αποτέλεσμα ο βασιλιάς της Γαλλίας να αποφασίσει να επικεντρωθεί στον Καναδά αντί αυτού».

«Αν δεν είχε υπάρξει αυτός ο τυφώνας, ποιος ξέρει;» αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι ίσως ακόμη και «η Ουάσιγκτον να ήταν η πρωτεύουσα της Νέας Γαλλίας».

Πηγή: AFP

Πηγή:

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ