Η Γερμανία ζητεί κατάργηση του βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Γερμανία ζητεί κατάργηση του βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η δήλωση έρχεται με αφορμή την επιμονή της Ουγγαρίας να ασκεί βέτο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

Ισχυρό  μήνυμα κατά του δικαιώματος βέτο στέλνει το Βερολίνο, σε ό,τι αφορά την κοινη εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα των μεμονωμένων κρατών – μελών της Ε.Ε. να «αρνούνται αποφάσεις», σημειώνοντας ότι οι 27 χώρες δεν μπορεί να είναι «όμηροι» μονομερών καθυστερήσεων.

«Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε όμηροι από εκείνους που παραλύουν την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική μέσω των βέτο που υποβάλλουν. Επομένως, το λέω ανοιχτά: το βέτο πρέπει να φύγει- ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι και εμείς μπορούμε να καταψηφιστούμε». Όπως είπε, «εκείνοι που το κάνουν (σ.σ. απειλούν με βέτο) παίζουν, περισσότερο ή λιγότερο, με τη συνοχή της Ευρώπης».

Μαύρο πρόβατο η Ουγγαρία

Υπενθυμίζεται πως το βέτο ισχύει στο πεδίο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ. Στο πεδίο αυτό τα κράτη μέλη διατηρούν το δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο των Υπουργών όταν θεωρούν πως θίγεται κάποιο ζωτικής σημασίας συμφέρον τους. Παραδοσιακά χώρες όπως η Ουγγαρία κάνουν συχνά χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται οι κοινές θέσεις της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό συνέβη και πρόσφατα όταν για ακόμη μια φορά η Βουδαπέστη αρνήθηκε να συναινέσει στην καταδίκη των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα.Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ