Η Λευκορωσία απαντά στην Πολωνία με το κλείσιμο συνοριακού σημείου διέλευσης

Newsroom
Newsroom

Το Μινσκ απάντησε στην απόφαση της Βαρσοβίας να κλείσει ένα σημαντικό συνοριακό σημείο διέλευσης επιτρέποντας στα πολωνικά φορτηγά να εισέρχονται και να εξέρχονται από τη Λευκορωσία μόνο μέσω του κοινού τους συνόρου.

Η Λευκορωσία κάλεσε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών τον Πολωνό επιτετραμμένο – η χώρα έχει περιορίσει την πρόσβαση στο έδαφός της στα πολωνικά φορτηγά – για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της Βαρσοβίας να κλείσει ένα σημαντικό συνοριακό σημείο διέλευσης.

Το Μινσκ κατήγγειλε στον Πολωνό επιτετραμμένο ως «μονομερή» και «απάνθρωπη» την απόφαση της Πολωνίας να κλείσει το σημείο διέλευσης του Μπομπροβνίκι, ένα από τα τρία που υπάρχουν.

Σε απάντηση, τα πολωνικά φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα δεν θα μπορούν πλέον να εισέλθουν και να εξέλθουν από τη Λευκορωσία παρά μόνο μέσω του κοινού τους συνόρου, και όχι πλέον από τα άλλα σημεία διέλευσης.

«Όλη η ευθύνη της επιδείνωσης των συνθηκών των επιχειρήσεών τους βαρύνει αυτόν που ξεκίνησε τα περιοριστικά μέτρα, δηλαδή τη σημερινή κυβέρνηση της Πολωνίας», δήλωσε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Μινσκ υποσχέθηκε επίσης να μειωθεί το επίπεδο στελέχωσης του πολωνικού προξενείου στο Γκρόντνο σε αυτό του λευκορωσικού προξενείου στο Μπιαλιστόκ, αφήνοντας να προμηνύονται απελάσεις διπλωματών.

«Η Λευκορωσία δεν βλέπει ούτε τη χρησιμότητα της συνεχούς παρουσίας του αξιωματικού συνδέσμου των Πολωνών συνοριακών φρουρών στο έδαφός της», πρόσθεσε το υπουργείο.

«Κανένα καταστροφικό μέτρο της πολωνικής κυβέρνησης δεν θα αγνοηθεί και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να λάβουμε σοβαρότερα αμοιβαία μέτρα», προειδοποίησε.

Η Βαρσοβία δικαιολόγησε το κλείσιμο του σημείου διέλευσης του Μπομπροβνίκι υπερασπιζόμενη την «κρατική ασφάλεια», ενώ οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ των δυο γειτόνων.

Η απόφαση λαμβάνεται την επομένη της καταδίκης από λευκορωσικό δικαστήριο του Λευκορώσου δημοσιογράφου Αντρέι Πότσομπουτ από την πολωνική μειονότητα σε φυλάκιση οκτώ ετών για τα επικριτικά του ρεπορτάζ απέναντι στο Μινσκ.

Η Λευκορωσία είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος σύμμαχος της Ρωσίας στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας. Η Πολωνία είναι από την πλευρά της ένα από τα κύρια στηρίγματα του Κιέβου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ