Η Ρομπέρτα Μετσόλα νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ρομπέρτα Μετσόλα νέα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Eίναι 43 ετών, από την Μάλτα και ανήκει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Eίναι 43 ετών, από την Μάλτα και ανήκει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ. Εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία.
Είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το υψηλότερο αξίωμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και 20 χρόνια, μετά τη Γαλλίδα Νικόλ Φοντέν.

Ασχολήθηκε με την πολιτική από τα πανεπιστημιακά της χρόνια και θεωρείται «παιδί της Ε.Ε.» στις Βρυξέλλες. Μετά το πτυχίο της στη Νομική στη Μάλτα - τότε με το πατρικό της όνομα Τεντέσκο Τρίκας - πήγε στο Βέλγιο στο Κολέγιο της Ευρώπης, έγινε Γενική Γραμματέας της φοιτητικής οργάνωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εργάστηκε στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Το 2013, η Μέτσολα έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Εθνικιστικό Κόμμα της χώρας της. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η συντηρητική πολιτικός βρέθηκε στο προσκήνιο όταν ζήτησε να ριχτεί άπλετο φως στη στυγερή δολοφονία της συμπατριώτισσάς της, δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίτσιο: «Το μήνυμά μας σήμερα είναι σαφές: Να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία της Ντάφνε, αυτοί που το επέτρεψαν να συμβεί, αυτοί που προσπάθησαν να τη συγκαλύψουν πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη». Κανείς δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος και πρέπει να αποτραπεί «να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Η Μέτσολα, λέει ο blogger Μανουέλ Ντέλια, ήταν κοντά στην οικογένεια της άτυχης Ντάφνε και βοήθησε στην προώθηση της έρευνας. Έχει γίνει πολύ δημοφιλής στη Μάλτα: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ίσως το πρώτο διεθνές όργανο που ενεπλάκη στη διεκπεραίωση της υπόθεσης». Η Μέτσολα συμμετείχε σε πολλές αντιπροσωπείες της Ε.Ε. στη Μάλτα που άσκησαν πίεση. Τελικά, η εκστρατεία αυτή οδήγησε στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ.

Η Μετσόλα αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως Χριστιανοδημοκράτης, θεωρείται έξυπνη και με αυτοπεποίθηση. Εκτός από την υπόθεση της Ντάφνε, έχει εμπλακεί στις Βρυξέλλες στα ζητήματα της μετανάστευσης και των πολιτικών δικαιωμάτων:Έχει ταχθεί υπέρ της περισσότερης νόμιμης πρόσβασης στην ΕΕ, αλλά διατηρεί και σκληρή γραμμή κατά της παράνομης μετανάστευσης. Φιλελεύθερη αλλά και συντηρητική, η Μέτσολα διεκδικεί  περισσότερα δικαιώματα για τους γκέι, τους αμφιφυλόφιλους και τους τρανς, αλλά είναι ενάντια στην άμβλωση.

Η ευρωβουλευτής έχει επίσης την Ευρώπη στο σπίτι της: είναι παντρεμένη με τον Φινλανδό Ούνο Μέτσολα, ο οποίος ήταν  επίσης στέλεχος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τώρα εργάζεται στις Βρυξέλλες για μια οργάνωση λόμπι για τη βιομηχανία κρουαζιέρας. Εχουν  τέσσερις γιους.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ