Η σφαγή των γαϊδουριών – Φάρμακο υπέρ της νεότητας ξεκληρίζει τα ζώα στην Αφρική

Newsroom
Newsroom

Σε πολλές χώρες είναι νόμιμη η διαδικασία , αλλά οι υψηλές τιμές και η μεγάλη ζήτηση εκτοξεύουν τις κλοπές

Εξοικονομούσε χρήματα από την πώληση νερού  για να πληρώσει τα δίδακτρα και να σπουδάσει ιατρική. Τα γαϊδούρια, ήταν ο βασικοί βοηθοί του του, στην δουλειά του. Εκείνη η μέρα ξεκίνησε όπως οι περισσότερες. Το πρωί έφυγε από το σπίτι του στα περίχωρα του Ναϊρόμπι και πήγε στο χωράφι για να πάρει τα ζώα του.

«Δεν μπορούσα να τα βρω», θυμάται ο Στιβ. «Έψαχνα όλη την ημέρα, όλη τη νύχτα και την επόμενη μέρα».

Τρεις ημέρες αργότερα δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από φίλο που του είπε ότι είχε βρει τους σκελετούς των ζώων. «Είχαν σφαγιαστεί, και το δέρμα τους είχε γδαρθεί».

Τέτοιες κλοπές γαϊδουριών γίνονται όλο και πιο συχνές σε πολλά μέρη της Αφρικής – αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου που έχουν μεγάλους πληθυσμούς αυτών των ζώων εργασίας.

Ο Στιβ – και τα γαϊδουράκια του – είναι παράπλευρες απώλειες σε ένα αμφιλεγόμενο παγκόσμιο εμπόριο δέρματος γαϊδουριών.

Η περιζήτητη ζελατίνη

Πρόκειται μια κινεζική θεραπεία νεότητας, χιλιάδων ετών, που πιστεύεται ότι έχει πολλά οφέλη: από την ενίσχυση του αίματος και του δέρματος της επιδερμίδας, έως την τόνωση της γονιμότητας και έναν καλύτερης ποιότητας ύπνο.

Το φάρμακο που παρασκευάζεται με τη ζελατίνη του δέρματος γαϊδούρας έχει μεγάλη ζήτηση.

Ονομάζεται Ejiao.

Τα δέρματα γαϊδούρας βράζονται για να εξαχθεί η ζελατίνη, η οποία παρασκευάζεται σε σκόνη, χάπια ή υγρό ή προστίθεται σε τρόφιμα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC.

Δεν υπάρχει ακριβής εικόνα

Οι ακτιβιστές κατά του εμπορίου λένε ότι άνθρωποι όπως ο Στιβ,  είναι θύματα μιας μη βιώσιμης ζήτησης για το παραδοσιακό συστατικό του Ejiao.

Σύμφωνα με έκθεση, του Donkey Sanctuary, το οποίο διεξάγει εκστρατεία κατά του εμπορίου από το 2017,  τουλάχιστον 5,9 εκατομμύρια γαϊδούρια σφάζονται κάθε χρόνο για την προμήθειά της ζελατίνης, σε παγκόσμιο επίπεδο

Σύμφωνα με την οργάνωση η ζήτηση αυξάνεται, αν και το BBC δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τα στοιχεία αυτά.

Είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσει κανείς ακριβή εικόνα για το πόσα ακριβώς γαϊδουράκια θανατώνονται για να τροφοδοτήσουν τη βιομηχανία Ejiao.

Δέλεαρ οι υψηλές τιμές

Στην Αφρική, όπου ζουν περίπου τα δύο τρίτα των 53 εκατομμυρίων γαϊδουριών στον κόσμο, υπάρχει ένα συνονθύλευμα νόμων.

Η εξαγωγή δερμάτων γαϊδουριών είναι νόμιμη σε ορισμένες χώρες και παράνομη σε άλλες.

Όμως η υψηλή ζήτηση και οι υψηλές τιμές για τα δέρματα ευνοούν την κλοπή γαϊδουριών.

Ο Solomon Onyango, ο οποίος εργάζεται για το Donkey Sanctuary  λέει ότι μεταξύ 2016 και 2019, υπολογίζεται ότι περίπου τα μισά γαϊδούρια της Κένυας σφαγιάστηκαν.

Τα γαϊδούρια αξίζουν περισσότερο για μια αναπτυσσόμενη οικονομία νεκρά ή ζωντανά;

Για τους ηγέτες των αφρικανικών κρατών, που σκέφτονται την καθολική απαγόρευση της σφαγής των συγκεκριμένων ζώων και της πώλησης του δέρματός τους,  υπάρχει το θεμελιώδες ερώτημα: Τα γαϊδούρια αξίζουν περισσότερο για μια αναπτυσσόμενη οικονομία νεκρά ή ζωντανά;

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους στην κοινότητά μου είναι αγρότες μικρής κλίμακας και χρησιμοποιούν τα γαϊδούρια για να πουλήσουν τα αγαθά τους», λέει ο Steve

Η Faith Burden, η οποία είναι επικεφαλής κτηνίατρος στο Donkey Sanctuary, λέει ότι τα ζώα είναι «απολύτως εγγενή» στην αγροτική ζωή σε πολλά μέρη του κόσμου. Προκειται για δυνατά, προσαρμοστικά ζώα.

«Ένας γάιδαρος θα μπορεί να μείνει για ίσως 24 ώρες χωρίς να πιει και μπορεί να ενυδατωθεί πολύ γρήγορα χωρίς κανένα πρόβλημα».

Όμως, παρ’ όλες τις ιδιότητές τους, τα γαϊδούρια δεν αναπαράγονται εύκολα ή γρήγορα. Έτσι, οι ακτιβιστές φοβούνται ότι εάν το εμπόριο δεν περιοριστεί, οι πληθυσμοί των γαϊδάρων θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, στερώντας περισσότερους από τους φτωχότερους ανθρώπους από μια σανίδα σωτηρίας.


Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ