Η Τουρκία απαιτεί την άδεια για δραστηριότητες στην «υφαλοκρηπίδα της» στην Ανατ. Μεσόγειο

Η Τουρκία απαιτεί την άδεια για δραστηριότητες στην «υφαλοκρηπίδα της» στην Ανατ. Μεσόγειο

Η ένσταση της Τουρκίας φέρεται να έχει σχέση με το μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με το έργο που προβλέπει την δημιουργία ηλεκτρικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Ρηματική διακοίνωση προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε η Τουρκία, ζητώντας από τις χώρες αυτές να ζητήσουν άδεια πριν πραγματοποιήσουν εργασίες στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδουν τα ΜΜΕ στην Τουρκία.

Η ένσταση της Τουρκίας φέρεται να έχει σχέση με το μνημόνιο συμφωνίας που υπεγράφη στις 8 Μαρτίου 2021 σχετικά με το έργο τους Ευρασιατικού Διασυνδετήριου Αγωγού που προβλέπει την δημιουργία ηλεκτρικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας, Κϋπρου και Ισραήλ. 

Τουρκικές  διπλωματικές πηγές αντέδρασαν στα γραφικά που χρησιμοποιήθηκαν στα έγγραφα του έργου όπου η προγραμματισμένη διαδρομή του υποβρύχιου καλωδίου τροφοδοσίας διέρχεται από την τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης

. Στη διακοίνωση αναφέρεται: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εάν οι καλωδιακές δραστηριότητες απαιτούν μια προκαταρκτική ερευνητική μελέτη, θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια της χώρας μας για τη διεξαγωγή αυτών των μελετών στην υφαλοκρηπίδα μας. Εάν δεν απαιτείται προκαταρκτική εργασία, η χώρα μας πρέπει να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες τοποθέτησης καλωδίων και για το εύρος των μελετών αυτών σε εύλογο χρονικό διάστημα».

 

Δείτε επίσης:

Έπεσαν οι υπογραφές για τον EuroAsia Interconnector - Ενεργειακός κόμβος η Κρήτη

Υπογράφεται το Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Κρήτης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από τον Κόσμο

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ