Η Τουρκία ζητά 40 μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ

Αιτείται επίσης αναβάθμιση για 80 F-16 στο επίπεδο Viper

Να καλύψει το κενό που διαμορφώνεται με την Ελλάδα να αποκτά τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale αλλά και τις φρεγάτες Belh@rra, και να εκσυγχρονίζει τα F-16 της, επιδιώκει η Άγκυρα. 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ, με το οποίο ζητάει 40 F-16 Block 70 ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει διαθέσιμο στα συγκεκριμένα μαχητικά, ενώ ζητά και αναβάθμιση για 80 μαχητικά F-16 που έχει ήδη, Block 40, 50, 52, καθώς θέλει να τα φέρει στο επίπεδο Viper, δηλαδή στο αντίστοιχο που αναβαθμίζονται τα ελληνικά F-16. Η Άγκυρα επιδιώκει δηλαδή την απόκτηση συνολικά 120 σύγχρονων μαχητικών.

Η επιστολή έχει φτάσει στους παραλήπτες της, αλλά σύμφωνα με τη διαδικασία για ένα τόσο πολύπλοκο θέμα, θα περάσει από το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.  

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Άγκυρα έχει στείλει ανάλογη επιστολή και στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ, με την οποία ζητά να μάθει διαθεσιμότητες για μαχητικά που μπορεί να εξάγει στη γείτονα.

φωτογραφία αρχείου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ