Ινδία-κορωνοϊός: Απαγορεύονται οι εξαγωγές της ρεμδεσιβίρης

Ινδία-κορωνοϊός: Απαγορεύονται οι εξαγωγές της ρεμδεσιβίρης

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της COVID-19

Η Ινδία απαγόρευσε την Κυριακή την εξαγωγή του αντιικού φαρμάκου remdesivir (ρεμδεσιβίρη), που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της COVID-19, καθώς στη χώρα σημειώνεται ένα νέο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων.

Η τεράστια χώρα βλέπει μια έξαρση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Εκατόν πενήντα δύο χιλιάδες νέες θετικές διαγνώσεις καταγράφηκαν σήμερα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να ανέρχεται σε τουλάχιστον 13,3 εκατομμύρια.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως η αύξηση των μολύνσεων οδήγησε σε μια "ξαφνική εκτόξευση της ζήτησης" ρεμδεσιβίρης.

"Υπάρχει ένα ενδεχόμενο νέας αύξησης της ζήτησης τις ερχόμενες ημέρες", και ως εκ τούτου οι εξαγωγές θα απαγορευθούν "έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση", σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Η ρεμδεσιβίρη, που παρασκευάζεται από τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Gilead, ήταν ένα από τα πρώτα φάρμακα που φάνηκε να έχει κάποιο αποτέλεσμα στη συντόμευση της περιόδου ανάρρωσης ασθενών με COVID-19.

Όμως μια μελέτη που υποστηρίχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έδειξε ότι είχε "μικρή ή καθόλου επίδραση" στους θανάτους από την ασθένεια.

Η Gilead υπέγραψε πέρυσι συμφωνίες δικαιωμάτων εκμετάλλευσης με παρασκευαστές γενόσημων φαρμάκων στην Ινδία, στο Πακιστάν και στην Αίγυπτο με τις οποίες τους επιτρέπει να παρασκευάσουν τη ρεμδεσιβίρη για να τη διανείμουν σε 127 χώρες, οι περισσότερες χαμηλού εισοδήματος.

Επτά εταιρίες στην Ινδία --η μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα παραγωγής γενόσημων φαρμάκων-- έχουν λάβει άδεια για την παρασκευή της ρεμδεσιβίρης. Μπορούν να παράγουν έως και 3,88 εκατομμύρια ενέσιμες δόσεις τον μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το πιο πλούσιο κρατίδιο της Ινδίας, η Μαχαράστρα, η πιο πληγείσα από το τρέχον επιδημικό ξέσπασμα, εξετάζει την επιβολή ενός πλήρους λοκντάουν, ενδεχομένως από αύριο Δευτέρα.

Έπειτα από ένα λοκντάουν πολλών μηνών πέρυσι --ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο-- η Ινδία απέφυγε νέους υπερβολικά αυστηρούς περιορισμούς φοβούμενη μια μεγαλύτερη επιδείνωση μιας ήδη πληγείσας οικονομίας.

Όμως οι τοπικές αρχές επέβαλαν νέους περιορισμούς, έως και νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και λοκντάουν το Σαββατοκύριακο στη Μαχαράστρα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ