ΗΠΑ: Αεροσυνοδοί μαθαίνουν αυτοάμυνα, εν μέσω αύξησης των περιστατικών με απείθαρχους επιβάτες

ΗΠΑ: Αεροσυνοδοί μαθαίνουν αυτοάμυνα, εν μέσω αύξησης των περιστατικών με απείθαρχους επιβάτες

Πάνω από 100 περιστατικά αναφέρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα

Τακτικές απόκρουσης μια επίθεσης και τεχνικές χτυπημάτων. Αεροσυνοδοί στις ΗΠΑ μαθαίνουν αυτοάμυνα σε μια περίοδο που αυξάνονται τα περιστατικά με απείθαρχους επιβάτες σε πτήσεις. 

Ο Οργανισμός Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ σχεδιάζει να εκπαιδευτούν εκατοντάδες αεροσυνοδοί αυτό το καλοκαίρι και την άμυνα, καθώς επανήλθε το σεμινάριο αυτοάμυνας που ξεκίνησε το 2004 και είχε «παγώσει» λόγω της πανδημίας. 

Εν μέσω της επιστροφής των αεροπορικών ταξιδιών φέτος, παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων απείθαρχων και βίαιων επιβατών. Περισσότερα από 100 περιστατικά αναφέρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), ενώ συνολικά φέτος ξεπερνούν τα 3.600. 

Οι αεροσυνοδοί διδάσκονται διάφορες τεχνικές αποκλιμάκωσης για την αντιμετώπιση δύσκολων επιβατών. Για παράδειγμα ανθρώπων που δεν θέλουν να κλείσουν το τραπεζάκι μπροστά τους ή επιμένουν ότι μπορεί να χωρέσει μια τεράστια χειραποσκευή. Όμως, λένε, η ανυπακοή και η βία που συνοδεύει την επιστροφή στα αεροπορικά ταξίδια θέτει σε δοκιμασία αυτές τις ικανότητες.

Οι εκπαιδευτές διδάσκουν στους αεροσυνοδούς διάφορες κινήσεις, από στάσεις άμυνας μέχρι χτυπήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όταν ένας επίδοξος αεροπειρατής θέλει να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου. 

Χρησιμοποιώντας μία κούκλα, ένας εκπαιδευτής σε σεμινάριο στο Μαϊάμι τους έδειξε μια μέθοδο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως έσχατη λύση, στοχεύοντας στα μάτια του επιτιθέμενου. «Πιθανότατα πρόκειται να πεθάνετε. Πρέπει να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας με κάθε κόστος», τους είπε χαρακτηριστικά. 

Τα περισσότερα περιστατικά δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο. Όμως, οι αναφορές που γίνονται στην FAA δείχνουν ότι οι αεροσυνοδοί έρχονται αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις. 

Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, επιβάτης προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα του πιλοτηρίου, αρνήθηκε επανειλημμένα να συμμορφωθεί με τις οδηγίες του πληρώματος και επιτέθηκε σε αεροσυνοδό χτυπώντας τον στο πρόσωπο και σπρώνοντάς τον στο πάτωμα. Όταν τα μέλη του πληρώματος τον περιόρισαν με πλαστικές χειροπέδες, απελευθερώθηκε από τη μία και χτύπησε ξανά στο πρόσωπο τον αεροσυνοδό. 

Σε άλλη περίπτωση, σωματείο που εκπροσωπεί τους αεροσυνοδούς της Southwest Airlines ανέφερε ότι επιβάτης με γροθιά έσπασε δύο δόντια μέλους του πληρώματος. 

Επίσης, περίπου τα τρία τέταρτα των περιστατικών που αναφέρονται περιλαμβάνουν επιβάτες που παραβιάζουν ή επανειλημμένα αψηφούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε αεροπλάνο. Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι το αλκοόλ, σε τέτοιο βαθμό που πολλές εταιρείες δεν σερβίρουν πλέον στις πτήσεις τους. 

Η Σάρα Νέλσον, πρόεδρος της Ένωσης Αεροσυνοδών δήλωσε ότι μια μικρή μερίδα επιβατών «αντιμετωπίζουν τους αεροσυνοδούς ως σάκους του μποξ και το κάνουν αυτό λεκτικά και σωματικά». 

«Διαπιστώνουμε ότι η δουλειά μας είναι δυσκολότερη από ποτέ», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι αν το πλήρωμα δεν μπορέσει να εκτονώσει γρήγορα μια τέτοια κατάσταση, τότε τα προβλήματα μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλα. 

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ