ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά Ρώσων αξιωματικών των υπηρεσιών πληροφοριών για κυβερνοεπιθέσεις

ΗΠΑ: Κατηγορίες κατά Ρώσων αξιωματικών των υπηρεσιών πληροφοριών για κυβερνοεπιθέσεις

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες κατά έξι Ρώσων αξιωματικών των υπηρεσιών πληροφοριών για την εμπλοκή τους σε μεγάλες και καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Μεταξύ των ενεργειών τους ήταν η επίθεση που έθεσε εκτός λειτουργίας το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, οι παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και οι επιθέσεις "NotPetya" του 2017 που κατέληξαν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απαγγελία κατηγοριών συνδέει άμεσα τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών (GRU) με αρκετές από τις πιο βλαβερές κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων, η Μόσχα έγινε ολοένα και πιο επιθετική στη χρήση κυβερνο-όπλων για να πετύχει τους γεωπολιτικούς της στόχους και για να αποσταθεροποιήσει κάποιους από τους ανταγωνιστές της.

Πολλές από αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις έχουν αποδοθεί στη ρωσική κυβέρνηση στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις ή δυτικούς αξιωματούχους, χωρίς όμως να υπάρξουν ποινικές διώξεις.

Οι εναγόμενοι αντιμετωπίζουν αρκετές κατηγορίες μεταξύ των οποίων, συνωμοσία, ηλεκτρονική πειρατεία, απάτη και διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας.

"Καμία χώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει σαν όπλο τις ικανότητες της στον κυβερνοχώρο τόσο κακόβουλα ή ανεύθυνα όσο η Ρωσία, προκαλώντας πρωτοφανείς ζημιές", δήλωσε ο βοηθός γενικός εισαγγελέας για την εθνική ασφάλεια, John C. Demers.

Οι εναγόμενοι είναι οι εξής: Yuriy Sergeyevich Andrienko, Sergey Vladimirovich Detistov, Pavel Valeryevich Frolov, Anatoliy Sergeyevich Kovalev, Artem Valeryevich Ochichenko, and Petr Nikolayevich Pliskin και εκτιμάται ότι βρίσκονται στη Ρωσία. Η Μόσχα έχει επανειλημμένως απορρίψει τις κατηγορίες ότι εμπλέκεται σε καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις κατά ξένων κρατών και φορέων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ