ΗΠΑ: Λοιδορούν τους αντιεμβολιαστές μετά θάνατον

ΗΠΑ: Λοιδορούν τους αντιεμβολιαστές μετά θάνατον

Κάποιες ιστοσελίδες εκθέτουν αρνητές που πέθαναν, με βιτριολικά σχόλια χρηστών σε βάρος τους

Η σφοδρή αντίθεση των αντιεμβολιαστικών κύκλων στην ανοσοποίηση του πληθυσμού έχει γεννήσει την αντίδραση όσων θεωρούν ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για τον περιορισμό του κορωνοϊού, και ιδίως σε μια απολύτως πολωμένη κοινωνία όπως οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια οι πιο ακραίοι φτάνουν στο να λοιδορούν και να εκθέτουν όσους πέθαναν από Covid-19 ενώ ήταν αρνητές – και δεν είναι λίγοι.

Μέχρι λίγο πριν τον θάνατό του από κορωνοϊό τον Σεπτέμβριο, ο Νικ Μπλέντσοου δεν έκρυβε την αντίθεσή τους στις μάσκες και τα εμβόλια στον λογαριασμό του στο Facebook. Ο μηχανικός αυτοκινήτων από την Αλαμπάμα έκανε και εκστρατεία κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία, καταριόταν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν «και το εμβόλιό του» και ανέβασε και βίντεο όπου αμφισβητούσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Όμως οι τελευταίες του λέξεις πριν διασωληνωθεί ήταν μόλις βγει από το νοσοκομείο να εμβολιαστεί, όπως αναφέρει ο πατέρας του 41χρονου. Δεν κατάφερε ωστόσο να συνέλθει, αφήνοντας πίσω σύζυγο και τέσσερα παιδιά. Την επόμενη μέρα του θανάτου του ο πατέρας του άρχισε να καλεί όσους είναι ανεμβολίαστοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Αν και οι λεπτομέρειες του θανάτου και της αλλαγής στάσης του τις στιγμές της απελπισίας υπήρχαν μόνο στη σελίδα του στο Facebook. Παρά ταύτα μία εβδομάδα αργότερα εικόνα της σελίδας ανέβηκε σε ιστοσελίδα που συλλέγει πληροφορίες για τους θανάτους των αντιεμβολιαστών. Αμέσως μετά η ιστοσελίδα του νεκρού αρνητή πλημμύρισε με προσβολές και ειρωνείες.

«Κάνουν σχόλια ότι έπρεπε να πεθάνει και ότι άξιζε τον θάνατο», αναφέρει ο πατέρας του, Χαλ Μπλέντσοου. «Κι αυτό πόνεσε».

Δεν πρόκειται για εξαίρεση: Μια σειρά ιστοσελίδες που υποκρίνονται ότι είναι διδακτικές είναι γεμάτες μίσος και ειρωνεία κατά των ανεμβολίαστων που έχουν αναρτήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και με συντηρητικές θεωρίες συνωμοσίας. Σε μια σελίδα αναγράφεται: Όλοι όσοι αναφέρονται στον παρακάτω κατάλογο βοήθησαν στη διασπορά παραπληροφόρησης για την Covid-19 και πλήρωσαν το τίμημα των απόψεών τους. Μεταδώστε τον [κατάλογο] ώστε να αποτρέψετε να κάνουν και άλλοι το ίδιο σφάλμα».

Η αλήθεια είναι ότι επαναλαμβάνεται συνεχώς η ίδια τραγική αλληλουχία στις αναρτήσεις των αρνητών: Πρώτα βλέπει κανείς αντικυβερνητικές εικόνες και μηνύματα που απορρίπτουν την ύπαρξη του κορωνοϊού ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Μετά έρχεται η παραδοχή ότι ο χρήστης κόλλησε και ασθένησε και ακολουθούν έντρομες αναρτήσεις περί επικείμενης διασωλήνωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τον επίλογο γράφουν συγγενείς που αναρτούν μηνύματα όπως «Αναπαύσου εν ειρήνη», ενώ σε ορισμένους λογαριασμούς υπάρχει και έρανος για το κόστος της κηδείας…

Μεταξύ των νεκρών που έχουν εκτεθεί με τον τρόπο αυτόν από όσους αντιδρούν ακραία στον αντιεμβολιασμό είναι ζευγάρια άνδρα και γυναίκας, επίσης πατέρας και γιος που κατέληξαν, ένας άνδρας από το Άινταχο του οποίου η τελευταία ανάρτηση ήταν η αντίθεση στην υποχρέωση των φοιτητών για εμβολιασμό, μια νοσοκόμα που έκανε εκστρατεία κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία, αλλά και ένας 50χρονος που είχε ήδη μπει στο νοσοκομείο με Covid-19 και δήλωνε: «Ακόμη δεν υποστηρίζω τη χρήση μάσκας ή τον εμβολιασμό. Εγώ λέω να ζούμε ελεύθεροι». Τρεις εβδομάδες αργότερα πέθανε.

 

Φωτογραφία από Αρχείο

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ