ΗΠΑ: Τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό υπογραμμίζει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν

ΗΠΑ: Τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό υπογραμμίζει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν

Επικοινώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στον Ισραηλινό ομόλογό του σήμερα πως η λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό είναι η καλύτερη λύση για το μέλλον του Ισραήλ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Γκάμπι Ασκενάζι, ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε την πεποίθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο καλύτερος τρόπος θωράκισης του μέλλοντος του Ισραήλ ως ένα εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος, που θα ζει ειρηνικά δίπλα σε ένα βιώσιμο και δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος», ανέφερε το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Αλλαγή πλεύσης από το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό

Διαφαίνεται έτσι μια αλλαγή στάσης σε σύγκριση με τη διοίκηση Τραμπ. Θυμίζουμε πως το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό προέβλεπε πως οι Παλαιστίνιοι θα είχαν δικαίωμα σε ένα κράτος, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Θα έπρεπε να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως «Εβραϊκό κράτος», «να απορρίψουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της» και να ενισχύσουν τα θεσμικά τους όργανα. Εάν συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν και τελικά να αποκτήσουν κράτος, θα πρέπει να είναι «αποστρατιωτικοποιημένο».

Επίσης, οι ΗΠΑ ήταν τότε έτοιμες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση από το Ισραήλ στο έδαφός του των οικισμών που ανέγειρε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης θα καταλήξει έτσι επισήμως στο εβραϊκό κράτος, μειώνοντας την περιοχή της Παλαιστίνης.
 

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ