ΗΠΑ:Κρίνεται το δικαίωμα στην άμβλωση

ΗΠΑ:Κρίνεται το δικαίωμα στην άμβλωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει τον Ιούνιο εάν θα αλλάξει το νόμο που ισχύει για τις αμβλώσεις στη Λουιζιάνα

«Το δικαίωμα στην άμβλωση κρέμεται από μία κλωστή» στις ΗΠΑ. Δεκάδες γυναίκες υπέρ και κατά των αμβλώσεων διαδήλωσαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το οποίο εξετάζει νομοσχέδιο της πολιτείας της Λουιζιάνας που περιορίζει πολύ την πρόσβαση των γυναικών στις αμβλώσεις. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που θεωρείται τεστ για τους δυο νέους συντηρητικούς δικαστές που διορίστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτή η υπόθεση αφορά στην προστασία των γυναικών, γι 'αυτό είμαι εδώ. Παρόλο που είμαι κατά των αμβλώσεων και γνωρίζω ότι θα έρθει η μέρα που η έκτρωση θα είναι παράνομη, είμαι εδώ για τις γυναίκες σήμερα και για εκείνες που εκαναν αμβλωση και για εκείνες που θα κάνουν και χρειάζονται το ίδιο επίπεδο φροντίδας»,λέει η Αμάγια Ντουράν, φοιτήτρια και ακτιβίστρια κατά των αμβλώσεων.

Η Λουιζιάνα το 2014 υιοθέτησε νομοσχέδιο που αναγκάζει τους γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις να συνεργάζονται με κάποιο νοσοκομείο το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από το σημείο που θα γίνεται η επέμβαση.

«Δεν μπορώ να σας πω πόσο με έχει συγκινησει να σας βλέπω όλους εσάς εδώ. Όλα αυτά τα πρόσωπα εδώ στέκονται στο πλευρό μιας μικρής ανεξάρτητης κλινικής στη βορειοδυτική Λουιζιάνα.Ειμαστε εδώ για τις γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα ωστε ναέχουν πρόσβαση στην έκτρωση στην πραξη, όχι μόνο θεωρητικά.Όλοι γνωρίζουμε ότι το δικαίωμα να μην μπορείς να έχεις πρόσβαση δεν είναι καν δικαιωμα. Αν περισσότερες κλινικές στη Λουιζιάνα κλείσουν, θα θέσει εκτός προσβασιμότητας τη φροντιδα των γυναικών που κάνουν άμβλωση»,λέει η Κάθλιν Πίτμαν,ακτιβίστρια υπέρ των αμβλώσεων.

Αν τελικά ισχύσει το νέο νομοσχέδιο στη Λουιζιάνα, όπου κάθε χρόνο γίνονται περίπου 10.000 αμβλώσεις, μόνο ένας γιατρός και μία κλινική θα μπορούν να κάνουν την επέμβαση αυτή.Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του τον Ιούνιο, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ