Ιράν: Αρχίζουν έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Ιράν: Αρχίζουν έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Newsroom
Newsroom

Κύριο θέμα θα είναι η άρση των σχετικών αμερικανικών κυρώσεων

Το Ιράν θα ξεκινήσει έμμεσες συνομιλίες στο Κατάρ με τις ΗΠΑ, ώστε να συζητήσουν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο έχει βρει σοβαρές ενστάσεις από την Δύση και ιδιαίτερα από την Ουάσιγκτον.

«Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα Αλί Μπαγερί Κανί θα ταξιδέψει αύριο στη Ντόχα για να έχει συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νάσερ Κανανί.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «δεν θα αφορούν την πυρηνική διάσταση, αλλά διαφορές στο θέμα της άρσης των (αμερικανικών) κυρώσεων» που ταλανίζουν τη χώρα, την οποία πλήττει ένας καλπάζων πληθωρισμός.

Κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης στην Τεχεράνη το Σάββατο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έκανε παρόμοια ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες αυτές θα είναι διαφορετικές από αυτές που διεξάγονται από την ΕΕ στη Βιέννη μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων.

Ο Χατιμπζαντέχ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχουν «θετικά αποτελέσματα» στις διαπραγματεύσεις. «Εάν η Ουάσινγκτον κομίσει απαντήσεις, τότε μπορούμε να εργαστούμε γρήγορα. Το μπαλάκι είναι στο στρατόπεδο της Ουάσινγκτον».

Το Κατάρ, που διατηρεί καλύτερες σχέσεις με την Τεχεράνη σε σχέση με τις περισσότερες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, θέλει να παίξει έναν ρόλο διπλωματικού κόμβου. Η Ντόχα έχει ήδη βοηθήσει στη διοργάνωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν.

Πηγή: newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ