Ισπανία: Υποχρεωτική χρήση της μάσκας ακόμη και σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου

Ισπανία: Υποχρεωτική χρήση της μάσκας ακόμη και σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου

Εν τω μεταξύ, προχωρά και η σταδιακή άρση των μέτρων

Η Ισπανία αίρει σταδιακά τα μέτρα, θεσπίζει όμως την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους δημόσιους - ανοιχτούς και κλειστούς χώρους- ακόμη κι αν υπάρχει απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου.

Η διαπροσωπική απόσταση δεν θα είναι πλέον καθοριστική για τη χρήση της μάσκας. Η Επίσημη Εφημερίδα της Πολιτείας (BOE) δημοσιεύει αυτήν την Τρίτη έναν νόμο που απαιτεί τη χρήση της μάσκας σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, ανεξάρτητα από την απόσταση από άλλα άτομα. Μέχρι τώρα, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση στον ιστότοπό της, σε δρόμους ή σε εξωτερικούς χώρους, ήταν υποχρεωτικό να φορούν οι πολίτες μάσκα όταν υπήρχε απόσταση μικρότερη από ενάμισι μέτρο, σύμφωνα με τους κρατικούς κανονισμούς, αν και οι κοινότητες είχαν εφαρμόσει κατά τόπους πιο αυστηρές εξαιρέσεις.

«Άτομα ηλικίας έξι ετών και άνω υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκες σε δημόσιους δρόμους, σε εξωτερικούς χώρους και σε οποιονδήποτε κλειστό χώρο για δημόσια χρήση ή που είναι ανοιχτός στο κοινό», αναφέρει το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Ο νόμος είναι μια σύνοψη των μέτρων αποκλιμάκωσης που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2020 μόλις έληξε το πρώτο διάταγμα της κατάστασης συναγερμού που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση.

Το πρότυπο ρυθμίζει τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής, την τακτοποίηση των μεταφορών, τα φάρμακα, τα πρότυπα δημόσιας υγείας ή για να εγγυηθεί τις ικανότητες του συστήματος υγείας. Ισχύει επ 'αόριστον, διότι θα διαρκέσει έως ότου τελειώσει η κρίση υγείας. "Έως ότου η κυβέρνηση δηλώσει με κίνητρο και σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία το τέλος της κατάστασης της κρίσης στην υγεία που προκαλείται από το covid-19", αναφέρει το κείμενο.

Ο νέος νόμος υποστηρίζει ότι η υποχρέωση δεν αφορά άτομα που παρουσιάζουν κάποιο είδος ασθένειας ή αναπνευστική δυσκολία που μπορεί να επιδεινωθεί με τη χρήση της μάσκας ή που, λόγω της κατάστασής τους με αναπηρία ή εξάρτηση, δεν μπορούν να αφαιρούν ή να βάζουν μόνοι τους τη μάσκα ή παρουσιάζουν αλλαγές συμπεριφοράς που καθιστούν τη χρήση της ανέφικτη.

«Δεν θα απαιτείται ούτε στην περίπτωση ατομικής άθλησης εξωτερικού χώρου, ή σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή ανάγκης ή όταν, λόγω της ίδιας της φύσης των δραστηριοτήτων, η χρήση της μάσκας είναι ασυμβίβαστη, σύμφωνα με τις ενδείξεις των υγειονομικών αρχών», λέει ο κανόνας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ