Το Ισραήλ απαντά στον Ερντογάν με δασμό 100% στις εισαγωγές από Τουρκία

Newsroom
Newsroom

Καταργεί τη διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ θα καταργήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία και θα επιβάλει δασμούς 100% σε άλλες εισαγωγές από την Τουρκία.

Η απόφαση λαμβάνεται ως αντίποινα για την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις εξαγωγές στο Ισραήλ.

Το σχέδιο, όπως ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός, θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 2 Μαΐου, η Τουρκία είχε διακόψει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, εκ των οποίων το 76% ήταν τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τους ενόπλους της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς "μαχητές της ελευθερίας" και αρνείται ότι η οργάνωση έχει τρομοκρατικό χαρακτήρα.

Τόσο το πολιτικό ρεύμα του Τ. Ερντογάν όσο και εκείνο της Χαμάς έλκουν την καταγωγή τους από την αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες "μπλοκάροντας" τα τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές στα τουρκικά λιμάνια και τον είχε αποκαλέσει "δικτάτορα".

Στις 9 Μαΐου, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε κάνει πίσω σε μέρος του πλήρους εμπορικού εμπάργκο το οποίο είχε ανακοινώσει κατά του Ισραήλ, επιτρέποντας τη διεκπεραίωση παραγγελιών που είχαν γίνει πριν την επιβολή του εμπάργκο, μέσω όμως τρίτων χωρών


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ