«Kαρφιά» Λουκασένκο για μισθοφόρους, βιολογικά όπλα και επίθεση στο Τσερνόμπιλ

Το Newsweek παρουσιάζει τις τοποθετήσεις του Αλεξάντερ Λουκασένκο για τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται για 17η ημέρα με το Κίεβο να ανησυχεί ότι η Λευκορωσία θα μπει στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας.

Το Newsweek σε άρθρο του παρουσιάζει τις αναφορές του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά τη συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας προειδοποίησε για ξένους μισθοφόρους, βιολογικά όπλα ακόμη και για πυρηνική καταστροφή, καθώς η κυβέρνησή του υποστηρίζει το Κρεμλίνο στην επίθεσή του στη γειτονική Ουκρανία.

Το απόγευμα της Παρασκευής στη Μόσχα, η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο μεταξύ Λουκασένκο και Πούτιν.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος, του οποίου η θητεία ξεκίνησε πριν από αυτή του Πούτιν κατά σχεδόν μια δεκαετία, έφτασε στη Μόσχα λίγο πριν το μεσημέρι (τοπική ώρα) και η σελίδα YouTube του Russian Business Channel άρχισε να μεταδίδει τη συνάντηση λίγο μετά τις 15:00. Δεν είναι σαφές εάν η συνάντηση μεταδόθηκε ζωντανά.

Ορισμένοι αναλυτές εξέλαβαν το σχόλιο του Πούτιν μετά από τη συνάντηση («σύμφωνα με τους διαπραγματευτές μας, υπήρξαν ορισμένες θετικές αλλαγές») ως ένδειξη προόδου στις διαπραγματεύσεις της Μόσχας με την Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Λουκασένκο στη συνέχεια δικαιολόγησε τη ρωσική επίθεση, ενώ ισχυρίστηκε ότι γνώριζε επερχόμενες επιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων και αναφέρθηκε στις λευκορωσικές και ρωσικές δυνάμεις ως «εμείς» και «εμείς». 

«Δεν ξεκινήσαμε αυτόν τον πόλεμο»

«Δεν τους επιτεθήκαμε», υποστήριξε ο Λουκασένκο. «Οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να πυροβολούν εναντίον μας… Και θα σας δείξω από πού ετοιμάζονταν να επιτεθούν στη Λευκορωσία.

Ρωσικά στρατεύματα, που πραγματοποιούσαν στρατιωτικές ασκήσεις», τόνισε. «Δεν ξεκινήσαμε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε. «Έχουμε καθαρή συνείδηση», υποστήριξε.

Ο Λουκασένκο συνέχισε υπονοώντας ότι το υποτιθέμενο σχέδιο μάχης της Ουκρανίας επρόκειτο να περιλαμβάνει τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων βιολογικών όπλων. Αυτή η κατηγορία ακούγεται συνεχώς από το Κρεμλίνο για την Ουκρανία. Όμως, είναι μια κατηγορία που αρνούνται κατηγορηματικά οι ΗΠΑ, αλλά υποστηρίζεται από την Κίνα.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες μιας πιθανής πυρηνικής καταστροφής καθώς τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Τσερνόμπιλ, όπου έγινε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο το 1986, ήταν μέρη όπου έγιναν μάχες.

«Είναι καλό που ξεκινήσαμε», είπε ο Λουκασένκο. «Βιολογικά όπλα. Οι μεγαλύτεροι σταθμοί ατομικής ενέργειας. Και όλα αυτά ήταν έτοιμα να εκραγούν. Τώρα βλέπουμε τι συμβαίνει στο Τσερνόμπιλ», τόνισε.

«Υπάρχουν ξένοι μισθοφόροι που κινούνται κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας προς τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ», υποστήριξε ο Λουκασένκο, «και πρέπει ακόμα να καταλάβουμε τι θέλουν να κάνουν με το Τσερνόμπιλ».

Πρώτη επίσκεψη Λουκασένκο μετά την έναρξη του πολέμου

Η επίσκεψη του Λουκασένκο είναι η πρώτη στη Μόσχα από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου αυτό που και οι δύο άνδρες ονόμασαν «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την επίτευξη της «αποστρατιωτικοποίησης» και «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος φαίνεται να παραμένει στην πρωτεύουσα, Κίεβο αν και κινδυνεύει να περικυκλωθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η εισβολή αντιμετώπισε ευρέως διεθνείς αντιδράσεις, σημειώνει το Newsweek, αλλά το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη υποχωρήσει, ακόμη και εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου εκστρατείας κυρώσεων.

Ο Πούτιν ήταν από πολλές απόψεις στο επίκεντρο, δεδομένου ότι ηγείται τόσο στη συνεχιζόμενη πολεμική προσπάθεια όσο και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από Ρώσους και Ουκρανούς εκπροσώπους στην πόλη Γκόμελ της Λευκορωσίας. Καθόρισε τον τόνο της συνάντησης στην εναρκτήρια ομιλία του.

Συνεχάρη τον Λουκασένκο ο Πούτιν

«Πρώτα απ’ όλα», είπε στον Λουκασένκο, «προτού ασχοληθούμε με το θέμα, θα ήθελα να σας συγχαρώ για το επιτυχημένο δημοψήφισμα».

Ο Πούτιν αναφερόταν στα γεγονότα της 27ης Φεβρουαρίου, όταν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Λευκορωσίας, μια πρόταση τροποποίησης του συντάγματος της χώρας έλαβε 86,6% λαϊκή υποστήριξη σε ποσοστό 78,6% στους ψηφοφόρους. Ο Λουκασένκο λέγεται ότι κέρδισε αυτή την πρόταση με 80,1% των ψήφων σε ποσοστό συμμετοχής 84,1%, αν και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δεν έχει επικυρώσει τα αποτελέσματα. 

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων αλλαγών από το διαβόητο δημοψήφισμα, ήταν η ανατροπή του μετασοβιετικού δόγματος στη Λευκορωσία περί απόρριψης της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από τη σύμμαχό της, τη Ρωσία, στην επικράτεια της χώρας, αν και ο Λουκασένκο αμφιταλαντεύτηκε ανάμεσα σε διαφορετικές προτάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ψηφοφορία διεξήχθη καθώς ο Λουκασένκο συνέχισε να αντιμετωπίζει προκλήσεις για τη θέση του από την ηγέτη της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανουσκάγια, η οποία, εξόριστη στην Πολωνία, έχει αυτοανακηρυχθεί αληθινή ηγέτης της χώρας μετά την αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών του 2020, στις οποίες ο Λουκασένκο σημείωσε μια συντριπτική νίκη που απορρίφθηκε ευρέως από τη Δύση ως παράνομη.

Για τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στον πόλεμο

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συναντούν σκληρή αντίσταση στην προσπάθειά τους να καταλάβουν το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι και η Λευκορωσία μπορεί σύντομα να προετοιμαστεί να μπει στον αγώνα.

Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι δεν βλέπει ενδείξεις για επέμβαση της Λευκορωσίας, αλλά είπε ότι δεν μπορεί να απορρίψει την πιθανότητα αυτή να συμβεί.

«Δεν βλέπουμε καμία επικείμενη εμπλοκή των λευκορωσικών δυνάμεων», είπε ο Κίρμπι. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί ή ότι δεν θα συμβεί ή ότι θα μπορούσαν να εμπλακούν με τρόπο που ίσως δεν είδαμε. Αλλά μπορώ απλώς να σας πω τι βλέπουμε αυτή τη στιγμή», τόνισε. 

Η τοποθέτηση Μπάιντεν

Αν η Ουάσιγκτον έχει στείλει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει τονίσει εδώ και καιρό ότι δεν θα στείλει στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

«Αυτό λέγεται Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. 

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό της επικράτειας του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), που περιλαμβάνει τη συμμαχία 30 κρατών στην οποία η Ουκρανία προσπάθησεν να ενταχθεί. Το μπλοκ έχει τις ρίζες του στον Ψυχρό Πόλεμο που διεξήχθη μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία, μετά τη σύσταση του ΝΑΤΟ το 1949, συνέχισε να σχηματίζει το αντίπαλο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Ο σοβιετικός συνασπισμός κατέρρευσε μαζί με την ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά η Λευκορωσία και η Ρωσία, οι οποίες έχουν μια συμφωνία «Ένωση Κράτους» μεταξύ τους, είναι σύμμαχοι ως μέλη ενός άλλου συμφώνου που είναι γνωστός ως Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), στο οποίο επίσης συμμετέχουν η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

Τα άρθρα για τη στρατιωτική βοήθεια

Με παρόμοιο τρόπο με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, ο CSTO διατηρεί ένα μέτρο του Άρθρου 4 που ορίζει την επίθεση σε ένα μέλος ως επίθεση εναντίον όλων, αν και έχει αναπτύξει μόνο μία φορά στρατεύματα στο εξωτερικό, δηλαδή για να καταστείλει την αναταραχή στο Καζακστάν τον Ιανουάριο.

Το ΝΑΤΟ έχει επίσης ενεργοποιήσει το αμοιβαίο αμυντικό του μέτρο μόνο μία φορά, ως απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου της Αλ Κάιντα κατά των ΗΠΑ. Η δυτική συμμαχία έχει επέμβει στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Λιβύη και επίσης ανέπτυξε στρατεύματα σε εμπόλεμες ζώνες στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Οι ανησυχίες του Πούτιν για την επέκταση και τις αυξανόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου βρίσκονται στον «πυρήνα» του πολέμου στην Ουκρανία, του οποίου προηγήθηκαν μια σειρά διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, καθώς η Ρωσία είχε υπέρμετρες απαιτήσεις για να «χαλιναγωγήσει» τον αντίπαλο συνασπισμό.

Για τις κυρώσεις της Δύσης

Αυτά τα κανάλια  συνομιλιών έκτοτε διαλύθηκαν με το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και τόσο ο Πούτιν όσο και ο Λουκασένκο αδιαφορούν με τις απειλές για περαιτέρω δυτικές κυρώσεις εναντίον τους.

Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν έχει προβλέψει ότι αυτοί οι περιορισμοί θα οδηγήσουν σε μια «εποχή νέων ευκαιριών», η οποία θα τονώσει την ανάπτυξη μιας πιο ευημερούσας, «οικονομικά και τεχνολογικά κυρίαρχης» Ρωσίας.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε στην πρώην κομμουνιστική υπερδύναμη, για την οποία εργάστηκε ως πράκτορας της KGB και της οποίας τον διάδοχο κυβερνά τώρα, για να επιμείνει ότι η Ρωσία θα επικρατούσε.

«Η Σοβιετική Ένωση ζούσε συνεχώς υπό κυρώσεις», είπε ο Πούτιν, «αλλά αναπτύχθηκε και σημείωσε τεράστιες επιτυχίες».

Διαβάστε επίσης:

H Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία

Oυκρανία: Χτυπήθηκε καραβάνι αμάχων στο Κίεβο, επτά οι νεκροί!

Ουκρανός ΥΠΕΞ: "Θα διαπραγματευτούμε, αλλά δεν θα παραδοθούμε"

Γαλλία: "Ψέματα οι κατηγορίες της Μόσχας για παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου από την Ουκρανία"

Mπείτε στο liveblog του Cretalive.gr για όλες τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ