Καταδικάστηκε Ρώσος δημοσιογράφος που επέκρινε για τον βομβαρδισμό μαιευτηρίου

Newsroom
Newsroom

Η ποινή που το επεβλήθη είναι κάθειρξη οχτώ ετών

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Αλεξάντρ Νεβζόροφ καταδικάστηκε σήμερα ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας σε κάθειρξη οχτώ ετών, αφού κρίθηκε ένοχος για τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» αναφορικά με τον ρωσικό στρατό.

Ο 64χρονος δημοσιογράφος τον περασμένο Μάρτιο κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό μέσω ανάρτησής του στα social media ότι βομβάρδισε εσκεμμένα ένα μαιευτήριο στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, κατηγορία που η Μόσχα δεν αποδέχεται.

Το δικαστήριο κατέληξε στο γεγονός πως ο Νεβζόροφ είχε ως «κίνητρο το πολιτικό μίσος».

 

Ο 64χρονος Ρώσος δημοσιογράφος μετά τον σάλο που προκάλεσε με την ανάρτησή του εγκατέλειψε τη χώρα μαζί με την οικογένειά του, ενώ μιλώντας στο κανάλι του στο YouTube χαρακτήρισε την έρευνα εις βάρος του «γελοία».

Το δικαστήριο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι θα έστελνε τον Νεβζόροφ σε αποικία κρατουμένων αν ποτέ επέστρεφε στη Ρωσία και ότι του έχει απαγορευθεί να διαχειρίζεται διαδικτυακό περιεχόμενο για τέσσερα χρόνια.

Σε δηλώσεις του στο ρωσικό μέσο, είπε ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει στη χώρα και ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ηγείται «μιας δικτατορίας που βασίζεται στη βρομιά, στο αίμα και στις καταγγελίες».

 

Ο Αλεξάντρ Νεβζόροφ που είχε γίνει γνωστός επί Σοβιετικής Ένωσης με την πρωτοποριακή εκπομπή του «600 δευτερόλεπτα», αλλά και ως βουλευτής στο ρωσικό κοινοβούλιο, πήρε την ουκρανική υπηκοότητα όταν καταδίκασε δημόσια τη ρωσική εισβολή, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο «έγκλημα» και την Ουκρανία θύμα του.

Η δίωξη εναντίον του έγινε βάσει ενός νόμου που ψηφίστηκε οκτώ ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο οποίος προβλέπει ποινές φυλάκισης έως 15 έτη για σκόπιμη διάδοση ψευδών ειδήσεων για τον ρωσικό στρατό.

Η Ρωσία έκτοτε έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή για τον πόλεμο, ενώ δεκάδες ρωσικά και διεθνή μέσα έχουν φύγει από τη χώρα.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η έχουσα την έδρα της στο εξωτερικό πλατφόρμα της αντιπολίτευσης Free Russia Forum είναι «ανεπιθύμητη» οργάνωση που συνιστά «απειλή για τη συνταγματική τάξη και την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ