Κίνα: 2 δικηγόροι ειδικευμένοι σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης

Newsroom
Newsroom

Ο Σου Τζιγιόνγκ, 50 ετών, και ο Ντινγκ Τζιασί, 55 ετών, δικάστηκαν κεκλεισμένων των θυρών τον Ιούνιο του 2022 στην κομητεία Λινσού, στη βορειοανατολική επαρχία Σαντόνγκ.

Κινεζικό δικαστήριο επέβαλε σε δυο γνωστούς δικηγόρους ειδικευμένους σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ποινές κάθειρξης δέκα και πλέον ετών στον καθένα, γνωστοποίησαν μια συγγενής του ενός και μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εν μέσω της συνεχιζόμενης εκστρατείας πάταξης της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Κίνα ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σου Τζιγιόνγκ, 50 ετών, και ο Ντινγκ Τζιασί, 55 ετών, δικάστηκαν κεκλεισμένων των θυρών τον Ιούνιο του 2022 στην κομητεία Λινσού, στη βορειοανατολική επαρχία Σαντόνγκ. Κατηγορήθηκαν για ανατρεπτικές δραστηριότητες, είχαν δηλώσει τότε συγγενείς στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι κ.κ. Σου και Ντινγκ είναι μορφές του Νέου Κινήματος Πολιτών, οργάνωσης που πρόβαλε αιτήματα όπως να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια για τον πλουτισμό αξιωματούχων και οι κινέζοι πολίτες να μπορούν να ασκούν συνταγματικά τους δικαιώματα.

Η Λούο Σενγκτσούν, η σύζυγος του δεύτερου δικηγόρου, η οποία ζει στις ΗΠΑ κι έχει υποβάλει επανειλημμένα διαμαρτυρίες για την υπόθεσή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενημέρωσε το Ρόιτερς για την καταδίκη, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν έχει ακόμη μάθει όλες τις λεπτομέρειες.

«Στους συνηγόρους έχει απαγορευτεί να δώσουν στη δημοσιότητα τις ετυμηγορίες και δεν τολμούν να αποκαλύψουν πού καταδικάστηκαν ή ποιες ήταν οι κατηγορίες», τόνισε, προσθέτοντας πως θα συνεχίσει να πιέζει για να εξασφαλίσει περισσότερα στοιχεία.

«Δεν έχω πρόθεση να αφήσω να ριχτούν στη φυλακή τόσο εύκολα», είπε.

Ο κ. Σου καταδικάστηκε να εκτίσει 14 χρόνια κάθειρξη· ο κ. Ντινγκ, ο σύζυγός της, καταδικάστηκε να εκτίσει 12 χρόνια κάθειρξη, σύμφωνα με την ίδια.

Οι δύο δικηγόροι είναι προφυλακισμένοι πάνω από τρία χρόνια. Ο Ντινγκ Τζιασί προσήχθη από αστυνομικούς τον Δεκέμβριο του 2019, αφού συμμετείχε σε εκδήλωση με άλλους περίπου είκοσι δικηγόρους και ακτιβιστές.

Κρατήθηκε incommunicado -χωρίς καμιά δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο- για έξι μήνες και υφίστατο συστηματικά βασανιστήρια για να του αποσπαστεί «ομολογία», σύμφωνα με τον συνήγορό του Πενγκ Τζιαν.

Ο κ. Σου, φίλος του κ. Ντινγκ, που είχε γράψει άλλοτε ανοικτή επιστολή με την οποία παρότρυνε τον πρόεδρο Σι να παραιτηθεί, τέθηκε υπό κράτηση τον Φεβρουάριο του 2020, αφού είχε πλέον περάσει στην παρανομία.

Σύμφωνα με την κυρία Λούο, οι αρχές απαγόρευσαν στους συνηγόρους τους οποιαδήποτε επαφή με ξένα ΜΜΕ, πρακτική που γίνεται ολοένα πιο συχνή τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να αποφεύγεται η δημοσιότητα για υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και οι δυο δικηγόροι έχουν φυλακιστεί ήδη στο παρελθόν για τον ακτιβισμό τους.

«Οι απάνθρωπες φαρσοκωμωδίες που είναι αυτές οι καταδίκες και οι ποινές σε βάρος των Σου Τζιγιόνγκ και Ντινγκ Τζιασί δείχνουν την απεριόριστη εχθρότητα του προέδρου Σι έναντι του ειρηνικού ακτιβισμού», έκρινε η Γιατσό Γουάνγκ, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ειδικευμένη στην Κίνα.

Οι μυστικές δίκες πίσω από κλειστές πόρτες ήταν «γεμάτες διαδικαστικά προβλήματα και καταγγελίες για κακομεταχείριση», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πάταξη κάθε διαφωνίας κλιμακώθηκε θεαματικά αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι, το 2012. Εκατοντάδες δικηγόροι ειδικευμένοι στα ανθρώπινα δικαιώματα συνελήφθησαν και δεκάδες φυλακίστηκαν, σειρά υποθέσεων γνωστή με την ονομασία «709», από την 9η Ιουλίου 2015 και εξής, καταγγέλλουν ΜΚΟ.

Η κινεζική κυβέρνηση γενικά υποβαθμίζει τις επικρίσεις για το ιστορικό της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαβεβαιώνει πως η Κίνα είναι χώρα με κράτος δικαίου και ότι οι δικηγόροι και οι ακτιβιστές που βρίσκονται στις φυλακές παρανόμησαν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ