Kίνα: Στην καραντίνα και οι γάτες λόγω κορωνοϊού

Τι έδειξε νέα μελέτη

Από την Κίνα τη χώρα που πρωτοεκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού, έρχεται η μελέτη του «Harbin Veterinary Research Institute», σύμφωνα με την οποία οι γάτες πρέπει να απομονωθούν εάν ο ιδιοκτήτης τους είναι θετικός στον κορωνοϊό για να μην γίνουν υπερματαδότες. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες μελέτες οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με SARS-CoV-2.

Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν μπορούν οι γάτες να μεταβληθούν σε υπερμεταδότες. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει γνωστή περίπτωση γάτας που μόλυνε άνθρωπο με κορωνοϊό. «Είναι γνωστό ότι οι γάτες και τα κουνάβια μπορούν να προσβληθούν από το SARS-CoV-2. Υπάρχουν επίσης τίγρεις που ασθένησαν, αλλά κατά κανόνα έχουν λίγα συμπτώματα και δεν έχει επίσης ακόμη διαπιστωθεί ότι έχουν μολυνθεί από ανθρώπους ή ότι μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στους ανθρώπους», λέει ο εξειδικευμένος γιατρός στα θέματα αυτά Δρ Κρίστοφ Σπεχτ.

Αμερικανοί ερευνητές αντέδρασαν πάντως στην είδηση και ζήτησαν να μπουν οι γάτες που κυκλοφορούν ελεύθερα σε καραντίνα και μάλιστα προτείνουν οι άνθρωποι που φροντίζουν τα ζώα με τις βελούδινες πατούσες να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις. Αλλά υπάρχει πραγματικά λόγος ανησυχίας; «Δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει 100%, αλλά μου φαίνεται λίγο υπερβολικό», προσθέτει ο Δρ Σπεχτ.

Πώς να αντιμετωπίζουμε όμως μια γάτα με κορωνοϊό; «Και εδώ, η υγιεινή είναι η πιο σημαντική λέξη-κλειδί», εξηγεί ο Δρ Σπεχτ. «Πολλοί άνθρωποι έχουν πολύ στενή σχέση με τα ζώα τους, αλλά όταν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων χαϊδεύουν τα ζώα τους, πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν αγγίξουν τα πρόσωπά τους ή το φαγητό», δήλωσε ο γιατρός.
 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ