Κολομβία: Αύξηση της βίας κατά των τρανς ατόμων

Κολομβία: Αύξηση της βίας κατά των τρανς ατόμων

Κατά τη διάρκεια του lockdown

Η βία κατά των τρανς ατόμων λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις στη Μπογκοτά της Κολομβίας, εξαιτίας του μέτρου του lockdown που ορίζει πως οι άνδρες και οι γυναίκες της πόλης μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους σε ξεχωριστές ημέρες, καταγγέλλουν ακτιβιστές.

Η δήμαρχος της πόλης, Κλαούντια Λόπεζ, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως οι γυναίκες επιτρέπεται να βγαίνουν έξω για αναγκαίες υποχρεώσεις τις ζυγές ημέρες και οι άνδρες τις μονές, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στον δρόμο.

Σύμφωνα με το avmag.gr, τα τρανς άτομα έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν με βάση την ταυτότητα φύλου τους, ενώ οι αρχές της πόλης αναφέρουν ότι κανείς δεν καλείται να αποδείξει το φύλο του με κάποιο τρόπο.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Τζούλι Σαλαμάνκα, μια τρανς ακτιβίστρια, η απόφαση εκθέτει σε τεράστιους κινδύνους τα τρανς άτομα, αλλά και τα άτομα που δεν ταυτίζονται ούτε με το γυναικείο ούτε με το ανδρικό φύλο (non binary).

Καθημερινές επιθέσεις εναντίον τρανς ατόμων

Η ομάδα στην οποία ανήκει η Σαλαμάνκα έχει καταγράψει 20 βίαια περιστατικά σε σούπερ μάρκετ, εναντίον τρανς ατόμων για το διάστημα του lockdown, ανάμεσα στα οποία και ο ξυλοδαρμός μιας τρανς γυναίκας από έναν άνδρα που της είπε ότι δεν έχει δικαίωμα να είναι έξω την ημέρα κυκλοφορίας των γυναικών. Ακόμη, η ομάδα έχει λάβει αναφορές για βία εκ μέρους αστυνομικών στην περιοχή της Σάντα Φε, όπου εκατοντάδες τρανς γυναίκες εργάζονται ως σεξεργάτριες.

“Κάθε μέρα στη Μπογκοτά έχουμε περιστατικά βίας εναντίον τρανς ατόμων, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι”, υπογραμμίζει η Σαλαμάνκα στον Guardian. “Αυτή η πολιτική αφήνει την τρανς κοινότητα έρμαιο στα χέρια εκείνων που παραδοσιακά της επιτίθενται – των αστυνομικών – οι οποίοι ιστορικά έχουν κακοποιήσει, βασανίσει, ακόμη και σκοτώσει τρανς άτομα”.

Καταγγέλλουν αστυνομική βία

“Η πόλη έδωσε στους αστυνομικούς τα όπλα για να ελέγξουν και να προβούν σε έμφυλες διακρίσεις εις βάρος των τρανς ατόμων, και αυτό συμπαρασύρει και τη συμπεριφορά των πολιτών στα σούπερ μάρκετ, τις τράπεζες και την κοινωνία ευρύτερα, με τα τρανς άτομα να εμποδίζονται από το να μπουν σε διάφορα μέρη επειδή δεν συμμορφώνονται στα στερεότυπα που ορίζουν τι συνιστά έναν άνδρα ή μια γυναίκα”, συνεχίζει.

“Σε μια πόλη όπως η Μπογκοτά, όπου οι τρανς γυναίκες εξακολουθούν να δολοφονούνται επειδή τολμούν να πουν ότι είναι ελεύθερες γυναίκες, είναι ανεύθυνο να εισάγει κανείς μια πολιτική που ενισχύει τις προκαταλήψεις, όχι μόνο στους δρόμους αλλά και στον καθημερινό λόγο και τα κοινωνικά δίκτυα”, προσθέτει.

Σε ανακοίνωσή της που καλεί σε κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου, η ομάδα της Σαλαμάνκα αναφέρει: “Ο διαχωρισμός με βάση το φύλο στην εποχή του κορονοϊού, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή μας”.

Πηγή: news247.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ