Κομισιόν-Τιμές ενέργειας: Είναι ένα ζήτημα που το αντιμετωπίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο

"Ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η ενεργειακή φτώχεια και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας".

 "Είναι ένα ζήτημα που το αντιμετωπίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο", τόνισε η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το αν σχεδιάζονται, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, να ληφθούν μέτρα της ΕΕ για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια. Κατά τη συνέντευξη Τύπου για το 8ο Φόρουμ για τη Συνοχή, η Ευρωπαία επίτροπος ανέφερε πως η ενέργεια δεν άπτεται στην πολιτική συνοχής και σημείωσε ότι σύντομα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει τις απόψεις της για τον τρόπο αντιμετωπίσης των τιμών ενέργειας.

"Ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η ενεργειακή φτώχεια και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας. Είναι ένα πρόβλημα που υπήρχε πριν", προσέθεσε.

Όπως τόνισε η κ. Φερέιρα, η πολιτική συνοχής παρέχει μεγάλη στήριξη για την αντιμετώπιση βασικών πτυχών του ενεργειακού προβλήματος. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ισχυρή στήριξη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Νικολά Σμιτ αναφέρθηκε στην "εργαλειοθήκη" που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του περασμένου έτους με σκοπό την αντιμετώπιση της αύξησης των παγκόσμιων τιμών ενέργειας.

Στην εργαλειοθήκη περιλαμβάνονται διάφορα μέτρα που προτείνονται να χρησιμοποιήσουν τα κράτη-μέλη για να αμβλύνουν τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια και ειδικότερα για να μετριάσουν τις επιπτώσεις στα φτωχότερα νοικοκυριά. Αυτή, επεσήμανε, "είναι περισσότερο μία βραχυπρόθεσμη προσέγγιση που απαιτείται" και προέταξε, μαζί με την επίτροπο Ελίζα Φερέιρα, μακροπρόθεσμα ζητήματα, όπως την πράσινη μετάβαση.

Ο στόχος είναι να ενσωματώσουμε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία στην αγορά εργασίας και είναι κάτι που ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη να κάνουν, ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα. Επισήμανε πως από τους πρόσφυγες κυρίως είναι γυναίκες επί του παρόντος και υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της να τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες.

Τόνισε πως όλα τα κράτη-μέλη έχουν με σαφήνεια διακηρύξει πως κάνουν προσπάθειες να τους ενσωματώσουν στις αγορές εργασίας τους.
 

''Δίνουμε στα προγράμματα Συνοχής την ευελιξία να υποστηρίζουν τους πρόσφυγες από την Ουκρανία''

Η συνοχή είναι μια πολιτική από κάτω προς τα πάνω που φιλοδοξεί να είναι ακόμη πιο διαφανής και πιο κοντά στους πολίτες, τόνισε η αρμόδια επίτροπος Ελίζα Φερέιρα στο 8ο Φόρουμ για τη Συνοχή, που πραγματοποιείται σήμερα κι αύριο στις Βρυξέλλες.

Ανοίγοντας με την ομιλία της τις εργασίες, η επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις τόνισε πως το Φόρουμ είναι επίκαιρο και αναγκαίο. "Επίκαιρο, επειδή μόλις βγαίναμε από μια σοβαρή οικονομική κρίση, για να βρεθούμε σε μια κρίση ασφαλείας ακριβώς στα σύνορά μας. Απαραίτητη διότι η συνοχή αποτελεί μέρος τόσο της βραχυπρόθεσμης όσο και της μακροπρόθεσμης ανταπόκρισης σε αυτά τα γεγονότα. Σε μια στιγμή όπου η Ένωσή μας πρέπει να παραμείνει αποφασιστική και ακλόνητη, η Συνοχή είναι το τσιμέντο που κρατά ενωμένα τα τούβλα του ευρωπαϊκού σπιτιού.

Ειδική αναφορά έκανε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. "Κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να αντιμετωπίσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες", επισήμανε και ανέφερε ότι μέσω της νέας πρωτοβουλίας CARE – Δράση Συνοχής για τους Πρόσφυγες στην Ευρώπη – "δίνουμε στα προγράμματα Συνοχής την ευελιξία να υποστηρίζουν τους πρόσφυγες".

Ειδικότερα, η Ελίζα Φερέιρα ανέφερε ότι περίπου 10 δισ. ευρώ μπορούν να συγκεντρωθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας CARE, για επενδύσεις σε υποδομές, εξοπλισμό, προϊόντα και βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας, καθώς και όσον αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης και της υγείας, αλλά και υπηρεσιών για την τοπική κοινότητα και την κατ' οίκον φροντίδα.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας CARE, επισήμανε πως η έγκρισή την περασμένη εβδομάδα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι ότι, για άλλη μια φορά, η πολιτική συνοχής είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε τον μακροπρόθεσμο βασικό στόχο της Συνοχής, τη μείωση των ανισοτήτων.

Εστιάζοντας στη σημερινή, πρώτη ημέρα του Φόρουμ, είπε πως "θα συζητήσουμε για τον μηχανισμό της σύγκλισης της Ευρώπης, της οποίας η πολιτική συνοχής είναι η κινητήρια δύναμη". Αναφερθείσα στην πρόσφατα δημοσιευμένη Έκθεση Συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε πως εκτιμά ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες θα είναι έως και 5% υψηλότερο το 2023, χάρη στις επενδύσεις της Πολιτικής Συνοχής των τελευταίων 7 ετών.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε πως και σε αυτήν την περίοδο, η πολιτική συνοχής ισοδυναμεί με λίγο περισσότερο από το ήμισυ των δημόσιων επενδύσεων στις χώρες συνοχής.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη να βοηθηθούν όλες οι περιφέρειες προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες μιας πράσινης και ψηφιακής εποχής. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η πράσινη και ψηφιακή οικονομία έχει τη δυνατότητα να φέρει νέες ευκαιρίες για όλες τις περιοχές. Νέες πράσινες θέσεις εργασίας και νέες ψηφιακές δραστηριότητες σε νέες περιοχές, όπως προσέθεσε.

Καταληκτικά, ανέφερε πως κατά το διήμερο Φόρουμ για τη Συνοχή πρέπει να προταχθεί η ανάγκη οι νέες πρωτοβουλίες να λαμβάνουν υπόψη τις εδαφικές τους επιπτώσεις.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ