Κροατία: Αποσύρθηκε το κλεμμένο σχέδιο για το νόμισμα του ευρώ

Ο νικητής του διαγωνισμού απέσυρε το σχέδιο, επικαλούμενος μια «δυσάρεστη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε»

Η εθνική τράπεζα της Κροατίας, ανακοίνωσε νέο διαγωνισμό για το σχέδιο του νομίσματος του ενός ευρώ στη χώρα, μετά από ένα σκάνδαλο, περί κλοπής του σχεδίου.

Το σκάνδαλο, οδήγησε σε απόσυρση του νομίσματος. Η Κροατία ετοιμάζεται να υιοθετήσει το νόμισμα του ευρώ το 2023 και την περασμένη εβδομάδα, αποκάλυψε τους νικητές ενός διαγωνισμού, τα σχέδια των οποίων επρόκειτο να απεικονίζονται στα νέα νομίσματα της χώρας.

Η διαμάχη επικεντρώθηκε γύρω από ένα σχέδιο, με ένα κουνάβι που στέκεται σε ένα κλαδί και το οποίο ήταν εντυπωσιακά παρόμοιο, με μια φωτογραφία του Βρετανού φωτογράφου Iain H Leach. Αυτό ξεκίνησε μία διαμάχη, ότι το σχέδιο ήταν κλεμμένο.

Η εικόνα υποτίθεται πως θα τιμούσε το σημερινό νόμισμα της Κροατίας, το kuna, το οποίο πήρε το όνομα του, από ένα σαρκοφάγο ζώο που μοιάζει με νυφίτσα και του οποίου η γούνα χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα, κατά τον Μεσαίωνα.

Μετά τον σάλο, ο νικητής του διαγωνισμού απέσυρε το σχέδιο, επικαλούμενος μια «δυσάρεστη ατμόσφαιρα, που δημιουργήθηκε στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα».

Ώρες αργότερα, η εθνική τράπεζα της Κροατίας, δήλωσε ότι θα εκδώσει νέα πρόσκληση για νέα σχέδια, τις επόμενες ημέρες.

Ο Leach χαιρέτισε την απόφαση του σχεδιαστή, να αποσύρει το σχέδιο του. «Δεν σκοπεύω να κάνω μήνυση σε κανέναν. Λήφθηκε μια σωστή απόφαση και για μένα αυτό, είναι το τέλος της ιστορίας», είπε σε κροατικό τηλεοπτικό σταθμό.

Τα άλλα νικητήρια σχέδια, περιλάμβαναν νομίσματα με τον χάρτη της Κροατίας, τον διάσημο εφευρέτη Νίκολα Τέσλα και τη γλαγολιτική γραφή, το παλαιότερο γνωστό σλαβικό αλφάβητο.

Από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τα 19 χρησιμοποιούν πλέον το ευρώ, ως νόμισμα τους. Μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 2021, έδειξε ότι το 61% των Κροατών υποστηρίζει τη μετάβαση στο ευρώ, παρά τους φόβους ότι η υιοθέτηση του νομίσματος, μπορεί να οδηγήσει σε πληθωρισμό.

 

Η Κροατία αποσύρει το νικητήριο αλλά μάλλον κλεμμένο σχέδιο για το νόμισμα του ευρώ

 

 

Πηγή: Guardian

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ