Κύπρος: Εξετάζεται η μείωση ατόμων σε συναθροίσεις πριν την Πρωτοχρονιά

Σε μείωση ατόμων σε συναθροίσεις και χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ακόμα και σε χώρους διασκέδασης, φαίνεται να προσανατολίζονται οι ειδικοί σε περίπτωση που αποφασιστεί η λήψη αυστηρότερων μέτρων για περιορισμό της πανδημίας πριν την Πρωτοχρονιά.

Αυτό ανέφερε στην εκπομπή Alpha Κύπρου, ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση που παρατηρείται στα περιστατικά κορωνοϊού, αλλά και στην εξάπλωση της Όμικρον. Όπως είπε, τις τελευταίες δύο μέρες, παρόλο που διενεργείται ένας μικρότερος αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων, τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν τα 900.

"Το ποσοστό θετικότητας ανέβηκε στο 1.7% μια από αυτές τις δύο μέρες, εκεί που ήταν 0.7%-0.8%."

Ο Δρ. Καραγιάννης είπε χαρακτηριστικά ότι "τα πράγματα δεν είναι ρόδινα," καθώς σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 1,000 κρούσματα.

Δρ. Καραγιάννης για τις σκέψεις για λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά της πανδημίας
Μιλώντας δε για τα 63 επιπλέον περιστατικά της Όμικρον που εντοπίστηκαν στην κοινότητα, ο Δρ. Καραγιάννης σημείωσε ότι αυτό σημαίνει ότι ο ιός είναι ήδη ανάμεσά μας και ίσως μεταδίδεται.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα, είπε, είναι πόσο γρήγορα μεταδίδεται. Αν επαληθεύεται ότι μεταδίδεται 3-4 φορές πιο γρήγορα από τη Δέλτα, ο αριθμός των κρουσμάτων πρόκειται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Αναφορικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ο Δρ. Καραγιάννης εξήγησε ότι ο λόγος που μπορεί να εντοπίζεται μεγάλος αριθμός περιστατικών είναι λόγω του ότι οι ταξιδιώτες προτιμούν να διενεργούν την εξέταση για τον κορωνοϊό στα αεροδρόμια. Την ίδια ώρα, κάποιοι εξ αυτών ίσως να εξετάζονται 2-3 μέρες πριν ταξιδέψουν, με αποτέλεσμα στην πορεία να θετικοποιούνται.

«Η Όμικρον είναι μεταδοτική από την 1η-2η μέρα από την έκθεση και πριν ακόμα κάποιος εμφανίσει συμπτώματα. Αλλά τα επίπεδα είναι ακόμα χαμηλά και μετά ανεβαίνει απότομα πάνω…»

Χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση όσον αφορά στο συγκεκριμένο στέλεχος. Εκείνο που φοβίζει ιδιαίτερα, σημείωσε, είναι ο μαζικός αριθμός των κρουσμάτων, καθώς μερικά εξ αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία.

Ερωτηθείς αν η Όμικρον μπορεί να φέρει και το τέλος της πανδημίας, ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι ίσως συντείνει στο ποσοστό ανοσίας της αγέλης, αλλά ταυτοχρόνως υπάρχει ο κίνδυνος το στέλεχος να μεταλλάξει και να γίνει ακόμα πιο νοσογόνο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ