Λονδίνο: Ιστορικές λάμπες γκαζιού θα γίνουν ηλεκτρικές

Newsroom
Newsroom

Το σχέδιο προσκρούει σε αντιδράσεις από κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας και λάτρεις της ιστορίας και των παραδόσεων

Η εικόνα των φανοκόρων που ανάβουν παλιές λάμπες γκαζιού στο Λονδίνο θυμίζει ταινία με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς, αλλά η πρακτική συνεχίζεται και σήμερα. 

Αυτή η παράδοση δύο αιώνων παραλίγο να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όταν ο δήμος του Γουεστμίνστερ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αντικαταστήσει περίπου 200 γκαζοφάναρα, παρόλο που είναι προστατευόμενα, με τις πιο φιλικές στο περιβάλλον λάμπες LED.

Το σχέδιο όμως προσέκρουσε σε αντιδράσεις από κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας και λάτρεις της ιστορίας και των παραδόσεων.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Λονδίνου. Είναι στο DNA του Λονδίνου», σχολίασε ο έμπορος αντικών Λουκ Χάνι.

Τελικά το τοπικό συμβούλιο έκανε πίσω και ανακοίνωσε πως θα μετατρέψει μόνο 94 μη προστατευόμενα φανάρια. Όμως και πάλι εκφράζονται επιφυλάξεις.

 

«Αισθανόμαστε ότι το να χάσουμε 90 είναι και πάλι πάρα πολλά. Έχουμε παρουσιάσει πολλά επιχειρήματα για τη μικρή περιβαλλοντική επίπτωση που έχουν τα φανάρια και το κόστος συντήρησης. Αφού λοιπόν θα κρατήσουμε 174, είναι το ίδιο εύκολο να κρατήσουμε 275», τόνισε ο έμπορος σπάνιων βιβλίων Τιμ Μπράιαρς.

Στους δρόμους του Λονδίνου υπάρχουν πάνω από 1.000 γκαζοφάναρα που τοποθετήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ