Μάλτα: Το κράτος φέρει ευθύνη για τη δολοφονία της Ντάφνε Γκαλιζία

Μάλτα: Το κράτος φέρει ευθύνη για τη δολοφονία της Ντάφνε Γκαλιζία

Η δημοσιογράφος Καρουάνα Γκαλιζία σκοτώθηκε από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητό της ενώ έφευγε από το σπίτι της στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Ανεξάρτητη έρευνα για τη δολοφονία με παγιδευμένο αυτοκίνητο της δημοσιογράφου κατά της διαφθοράς Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία κατέληξε στο συμπέρασμα πως το κράτος έφερε την ευθύνη αφού είχε δημιουργήσει μια "νοοτροπία ατιμωρησίας".

Η Καρουάνα Γκαλιζία σκοτώθηκε από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητό της ενώ έφευγε από το σπίτι της στις 16 Οκτωβρίου 2017. Οι εισαγγελείς πιστεύουν πως ο μεγαλοεπιχειρηματίας Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ήταν ο ιθύνων νους της δολοφονίας. Ο Φένεκ, ο οποίος περίμενε να δικαστεί για συνεργασία για φόνο, αρνείται κάθε ευθύνη.

«Η επιτροπή που εξέτασε την υπόθεση κατέληξε στο συμπέρασμα, πως το κράτος δεν είχε άμεση εμπλοκή στη δολοφονία. Ωστόσο, σημειώνει πως η πολιτεία οφείλει να αναλάβει την ευθύνη για σοβαρές ελλείψεις σε ζητήματα δικαιοσύνης και προστασίας των δημοσιογράφων. Ως πρωθυπουργός της Μάλτας, αισθάνομαι υποχρεωμένος να ζητήσω συγγνώμη από την οικογένεια της αδικοχαμέν ης Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ