Μάστιγα οι ψηφιακοί εκβιασμοί στις ΗΠΑ

Newsroom
Newsroom

Απατεώνες παριστάνουν τις γυναίκες και φλερτάρουν τα θύματά τους

Το μήνυμα στο Instagram εμφανίστηκε από ένα κορίτσι που λεγόταν Τσέλσι: «Γεια σου».

Ο Ντέιβιντ δεν ήξερε κανέναν με το όνομα Τσέλσι, αλλά έκανε κλικ στο προφίλ της.

Είχε καστανά μαλλιά και ωραίο χαμόγελο και κάτω από το όνομά της ήταν ένα απόσπασμα από τη Βίβλο.

Σκέφτηκε ότι ήταν κάπως περίεργο που του έστελνε μηνύματα, μια άγνωστη, στη μέση μιας εργάσιμης ημέρας, αλλά οι σέξι φωτογραφίες τον είχαν εντυπωσιάσει.

Ήταν διστακτικός όταν η Τσέλσι ζήτησε να του μιλήσει, αλλά σύντομα τα ερωτικά μηνύματά της κλιμακώθηκαν σε προκλητικές φωτογραφίες και ο Ντέιβιντ, ένας 32χρονος τεχνικός φαρμακείου, παρασύρθηκε. Όταν η Τσέλσι του ζήτησε γυμνή φωτογραφία ο Ντέιβιντ δεν το σκέφτηκε καθόλου.

Πήγε στο μπάνιο στο νοσοκομείο του Νιου Τζέρσεϊ όπου εργάζεται, τράβηξε κάμποσες φωτογραφίες τα γεννητικά του όργανα και πάτησε αποστολή.

Μέσα σε δευτερόλεπτα άρχισαν οι απειλές. Το τηλέφωνο του Ντέιβιντ φωτίστηκε με μηνύματα: Οι φωτογραφίες που είχε στείλει με τα γεννητικά του όργανα εκτεθειμένα μαζί με στιγμιότυπα οθόνης των ακολούθων του στο Instagram με τους οποίους μοιράζεται ένα επίθετο – την οικογένειά του. «Είπε: Απαιτώ 500 δολάρια, αν όχι, θα τα στείλω σε όλους αυτούς τους ανθρώπους»

Όπως γράφει η εφημερίδα NewYorkTimes τότε άρχισε μια αντίστροφη μέτρηση. Δεν υπήρχε Τσέλσι. Το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τον λογαριασμό, όπως είπε ο Ντέιβιντ, ήταν ένας άνδρας που, βρισκόταν στη Νιγηρία και ζήτησε εκατοντάδες δολάρια για να κρατήσει ιδιωτικές τις φωτογραφίες του Ντέιβιντ.

Αφού πλήρωσε ο Ντέιβιντ εντάχθηκε στους χιλιάδες ανθρώπους που υπέστησαν μια νέα απάτη που έχει εκραγεί τα τελευταία τρία χρόνια και έγινε το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με τα στοιχεία το F.B.I. και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Από τον Ιανούαριο του ’21 έως τον Ιούλιο του ΄23 τουλάχιστον 20 έφηβοι αυτοκτόνησαν αφού έπεσαν θύματα εκβιασμού. Συνολικά σε αυτό το διάστημα έχουν γίνει περισσότερες από 13.000 καταγγελίες. Η μητέρα του θύματος, μην μπορώντας να περιορίσει την οργή της τα βάζει και με τις εταιρίες των μέσων κοινωικής δικτύωσης που επιτρέπουν να υπάρχουν ψεύτικοί λογαριασμοί.

Στις έρευνες της αστυνομίας συμμετέχει και το FBI. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι έρευνες προχωρούν σε συλλήψεις. Τον Οκτώβριο του ’23, οι Αρχές συνέλαβαν στο Λάγκος δύο αδέρφια ηλικίας 21 και 22 ετών που εκβίαζαν έναν νεαρό στις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και χρειάζεται καλύτερη νομοθεσία ώστε να προστεύτονται τα θύματα και να απονέμεται δικαιοσύνη ταχύτερα με αυστηρότερους όρους.

Πηγή: newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ