Μέρκελ και Μακρόν χαράζουν κοινή γραμμή για την ΕΕ

Μέρκελ και Μακρόν χαράζουν κοινή γραμμή για την ΕΕ

Ο Γάλλος Πρόεδρος συναντήθηκε στο κάστρο Μέζεμπεργκ βόρεια του Βερολίνου με την καγκελάριο της Γερμανίας

Χωρίς μάσκα αλλά τηρώντας την απόσταση ασφαλείας υποδέχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Δευτέρας τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ που βρίσκεται βόρεια του Βερολίνου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ξένου αρχηγού κράτους στη Γερμανία μετά την επιβολή του lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που είχαν τα μέτρα για τον περιορισμό της ήταν άλλωστε το σημαντικότερο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με επίκεντρο το υπό συζήτηση Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ.

"Γέφυρα" για να επιτευχθεί συμφωνία
Στόχος της Α. Μέρκελ και του Ε. Μακρόν στη Διάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες είναι να επιτευχθεί επ’ αυτού μια συμφωνία, τόνισαν σε συνέντευξη τύπου. Η αβεβαιότητα παραμένει όμως, παραδέχθηκε η καγκελάριος. Παρά τις "άπειρες" συνομιλίες που έχουν διεξαγάγει μέχρι στιγμής με τα κράτη-μέλη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, η ίδια και ο γάλλος πρόεδρος "μένει ακόμη πολύ δρόμος", θα πρέπει "να ξεπεραστούν ακόμα μεγάλες αντιστάσεις." Η κ. Μέρκελ αναμένει πάντως αλλαγές στην πρόταση της Κομισιόν. Στο τέλος όμως "το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ουσιώδες". Δηλαδή, να εκπληρώνει τον αρχικό στόχο "πραγματικά να βοηθήσει" τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση της πανδημίας. Αναφερόμενη στα κράτη-μέλη της ΕΕ που εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικά ως προς τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης η καγκελάριος υπέδειξε ως διέξοδο τη σύνδεση της παροχής επιχορηγήσεων με τη δέσμευση να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις. "Αυτή η προσέγγιση είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε να είναι μια γέφυρα", τόνισε.

 

 

Φόρος για εισαγωγές από τρίτες χώρες
Α. Μέρκελ και Ε. Μακρόν ανακοίνωσαν ότι κατά τη γερμανική προεδρία της ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει μια Πρωτοβουλία για το Μέλλον που θα ολοκληρωθεί στη γαλλική προεδρία το πρώτο εξάμηνο 2022. Στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας θα βρίσκεται η ανάπτυξη της ψηφιοποίησης και της ικανότητας να παράγονται αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα, όπως και η προστασία του κλίματος. Για το φθινόπωρο η καγκελάριος ανακοίνωσε αποφάσεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά τους κλιματικούς στόχους για το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί η μηδενική μείωση των εκπομπών του διοξείδιού του άνθρακα το 2050. Όπως κατέστησε σαφές, η μείωση των ρύπων δεν πρόκειται όμως να γίνει σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Ξεπερνώντας τις ενστάσεις που διατύπωνε στο παρελθόν η καγκελάριος υιοθέτησε την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για επιβολή φόρου σε προϊόντα από τρίτες χώρες, οι οποίες εξακολουθούν να επιτρέπουν στη βιομηχανία τους υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (Border Adjustment Tax). Όπως όμως τόνισε, ο φόρος αυτός θα πρέπει είναι συμβατός με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO).

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ