Μεσανατολικό: Αγνωστο αν θα ανοίξει σήμερα η διάβαση της Ράφα για την ανθρωπιστική βοήθεια

Newsroom
Newsroom

Επί ποδός οι υπηρεσίες του ΟΗΕ – Φορτία με φάρμακα, νερό και τρόφιμα αναμένουν σήμα εκκίνησης

Η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα μάλλον δεν ανοίγει σήμερα Παρασκευή για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που έχει αποκλειστεί από ρεύμα, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα την ώρα που παράλληλα σφυροκοπείται αδιάλειπτα από τον ισραηλινό στρατό εδώ και 13 ημέρες.

Νωρίτερα αιγυπτικά ΜΜΕ είχα μεταδόσει ότι θα ανοίξει ωστόσο άλλες πηγές που επικαλείται το CNN δεν αναμένουν σήμερα το άνοιγμα καθώς μεταξύ άλλων χρειάζονται κι άλλες επισκευές στο οδικό δίκτυο που έχει πληγεί. Πληροφορίες λένε ότι ίσως ανοίξει το πέρασμα το Σάββατο, καθώς η κατάσταση στην περιοχή της Γάζας είναι στο όριο της εξαθλίωσης. Επίσης δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το πόση και τι είδους βοήθεια θα επιτραπεί να περάσει στη Γάζα.

«Δεν θα στοιχημάτιζα ότι αυτά τα φορτηγά θα περάσουν», δήλωσε στο CNN μια πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις, εξηγώντας ότι η κατάσταση είναι «ασταθής». Η κατάσταση παραμένει ρευστή και ασταθής, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ

 



Τη «πράσινο φως» δόθηκε χθες μετά από συμφωνία που επετεύχθη ΗΠΑ, Αιγύπτου και Ισραήλ ώστε να αφήσουν οι αιγυπτιακές αρχές να περάσουν προς την πολιορκημένη περιοχή «για αρχή 20 φορτηγά» με ανθρωπιστική βοήθεια, ποσότητα που κρίθηκε «εντελώς ανεπαρκής» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα 20 φορτηγά «είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών αυτή τη στιγμή στη Γάζα. Δεν θα έπρεπε να είναι 20 φορτηγά. Θα έπρεπε να είναι 2.000 φορτηγά» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δρ Μάικλ Ράιαν.

Το Ισραήλ από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που το ανθρωπιστικό υλικό κατασχεθεί από τη Χαμάς η συμφωνία τινάζεται στον αέρα. Τα ελεγχόμενα από το Ισραήλ περάσματα Κερέμ Σαλόμ και Ερέζ είναι κλειστά.

Επί ποδός οι υπηρεσίες του ΟΗΕ – Φορτία με φάρμακα, νερό και τρόφιμα αναμένουν σήμα εκκίνησης

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι διάφοροι οργανισμοί τους -μεταξύ αυτών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) και η παιδική υπηρεσία της UNICEF- μαζί με εταίρους όπως οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου δηλώνουν έτοιμοι.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη, ο δρ Μάικλ Ράιαν, έδειξε έναν μακρύ κατάλογο ιατρικών ειδών που ο οργανισμός ελπίζει να μεταφέρει στη Γάζα με πέντε φορτηγά που έχει έτοιμα: κιτ για ακρωτηριασμούς και διασωληνώσεις, υλικά για περιστατικά με διάτρηση πνευμόνων, επιδέσμους τραυμάτων, παυσίπονα, αλλά και αναισθητικά. Προς το παρόν στη Γάζα κάποιες εγχειρίσεις γίνονται χωρίς αναισθητικό.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα καύσιμα

Αιγύπτιοι και ισραηλινοί αξιωματούχοι εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται σχετικά με το αν θα επιτραπεί η είσοδος καυσίμων, τα οποία χρειάζονται για τη λειτουργία των νοσοκομειακών γεννητριών και των μονάδων αφαλάτωσης νερού, δήλωσε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος. Το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει ότι η Χαμάς δεν θα αρπάξει καμία από τις βοήθειες, ιδίως τα καύσιμα.

Μόλις εισέλθει στη Γάζα, η αυτοκινητοπομπή θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά μέσα από βομβαρδισμένες περιοχές πριν φτάσει σε σημεία διανομής – όπως τα νοσοκομεία, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη πληγεί από στρατιωτικά πυρά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

ΟΗΕ: «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του WFP Μάρτιν Ρεντς δήλωσε ότι περίπου 1000 τόνοι τροφίμων βρίσκονται στα σύνορα ή βρίσκονται καθ’ οδόν προς αυτά, αρκετά για να θρέψουν σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους για μια εβδομάδα. Είπε ότι σε τέτοιες επείγουσες καταστάσεις παρέχονται συχνά μπισκότα υψηλής ενέργειας και κονσερβοποιημένα τρόφιμα που δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν. «Η Χαμάς δεν χρειάζεται παιδικές τροφές και εμφιαλωμένο νερό – μιλάμε για τη διάσωση παιδιών, εγκύων γυναικών και οικογενειών» δήλωσε ο Γιαν Εγκελαντ, επικεφαλής της ομάδας βοήθειας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τάχθηκε χθες εκ νέου από το Κάιρο υπέρ της ταχείας και ανεμπόδιστης πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, απευθύνοντας έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρείται» υπογράμμισε τονίζοντας ότι «χρειάζονται αμέσως τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φάρμακα. Χρειάζονται πολλά και χρειάζονται σε μόνιμη βάση», δήλωσε ο Γκουτέρες.
Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει φθάσει εδώ και μέρες στο αιγυπτιακό Σινά, και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ελπίζουν να την προωθήσουν το συντομότερο δυνατόν προς τη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτό που χρειάζεται, δεν είναι μια μικρή επιχείρηση αλλά μια διαρκής προσπάθεια, οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα πρέπει να μπορούν να περάσουν τη βοήθεια και να τη διανείμουν με πλήρη ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Η προστασία των αμάχων είναι θεμελιώδης, οι επιθέσεις κατά των νοσοκομείων, των σχολείων ή των υποδομών του ΟΗΕ αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», επανέλαβε, παραπέμποντας στο πρόσφατο φονικό πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας για το οποίο ο ισραηλινός στρατός και η Χαμάς ρίχνουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλη.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο έδαφος του Ισραήλ από τους άνδρες της Χαμάς. Στην πλειονότητά τους είναι άμαχοι που σκοτώθηκαν από πυρά, κάηκαν ζωντανοί ή πέθαναν την πρώτη ημέρα της επίθεσης, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ο αριθμός των ομήρων της Χαμας αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σήμερα, σε 203 ανθρώπους.
Από την παλαιστινιακή πλευρά, περισσότεροι από 3.700 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στους αδιάκοπους βομβαρδισμούς που διεξάγει ως αντίποινα ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των τοπικών αρχών. Οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 11.000.

 

Πηγή: ΕΡΤ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ