Μεσανατολικό: Παγκόσμια οργή για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα

Newsroom
Newsroom

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο Αλ 'Αχλι Αραμπ της Γάζας

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσε σήμερα τη Δύση να παρέμβει αμέσως για «να σταματήσει την τραγωδία στη Γάζα», μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους. Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση, κάνοντας λόγο για «έγκλημα πολέμου» και προειδοποιώντας πως οι δράστες του θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό νοσοκομείου «μέσα στο οποίο βρίσκονταν γυναίκες, παιδιά και αθώοι πολίτες».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε το ισραηλινό πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας, από το οποίο σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκατοντάδες «άοπλοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι».

Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, επισημαίνοντας πως πλέον πλήττονται νοσοκομεία, σχολεία και αστικά κέντρα.

Στην Ιορδανία, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό και να καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για τον τερματισμό που πολέμου.

Την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας ζήτησε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

 

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο Αλ 'Αχλι Αραμπ της Γάζας

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταδίκασε σήμερα την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε νοσοκομείο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κατά την οποία τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν και απαίτησε την άμεση προστασία για τους άμαχους και τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

"Ο ΠΟΥ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ 'Αχλι Αραμπ", έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπεγκέσους.

 

Σ. Mισέλ: "Μια επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο"
 

«Μια επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκήρωση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Ερωτηθείς αν η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Όπως είπε, η είδηση έφτασε όταν ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο δεν διευκρίνισε αν εκφράζει την προσωπική του θέση ή την ομόφωνη θέση όλων των ευρωπαίων ηγετών.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε να απαντήσει στην ίδια ερώτηση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει κάτι το οποίο εκείνη τη στιγμή δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Στη συνέχεια, σε ερώτηση αν στην κοινή θέση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ότι η διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού στη Λωρίδα της Γάζας (νερό, ηλεκτρικό, φάρμακα και φαγητό) συνιστά παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, ο Σαρλ Μισέλ συμφώνησε, λέγοντας: «Όταν κόβεις βασικές υποδομές, πρόσβαση σε νερό, σε ηλεκτρικό και σε τρόφιμα, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει ευθέως, παραπέμποντας στην κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών της Κυριακής 15 Οκτωβρίου, η οποία συνοψίζει τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του οποίου είναι μέλος. Στην κοινή δήλωση αναφέρονται τα εξής: "Τονίζουμε έντονα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο απέναντι σε βίαιες και αδιάκριτες επιθέσεις (σ.σ. όπως της Χαμάς). Επαναλαμβάνουμε τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο".

Τόσο ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ, όσο και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισαν τη ανάγκη να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ