Μπάιντεν: Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει την χρήση μάσκας

Μπάιντεν: Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει την χρήση μάσκας

Αντίθετος ο Τραμπ με την χρήση μάσκας

Ο Τζο Μπάιντεν, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εντολή για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού το επόμενο τρίμηνο.


Ο υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς, για το χρίσμα του προέδρου της χώρας, υποστήριξε πως με αυτό το μέτρο θα μπορέσουν να σωθούν ζωές. «Κάθε Αμερικανός θα έπρεπε να φοράει μάσκα όταν βγαίνει έξω τουλάχιστον τους επόμενους τρεις μήνες. Ας εκδώσουμε εθνική εντολή για τη χρήση μάσκας αμέσως, ας σώσουμε ζωές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ πως καθυστέρησε χαρακτηριστικά να λάβει μέτρα, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μετρούν πάνω από 165.000 θανάτους. «Εάν ο Τραμπ είχε αναλάβει πρωτοβουλίες νωρίτερα, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί χιλιάδες άνθρωποι», σχολίασε. Ο Μπάιντεν έκανε την τοποθέτηση αυτή στη δεύτερη κοινή του εμφάνιση με την υποψήφια αντιπρόεδρό του, την Καλιφορνέζα γερουσιάστρια Κάμαλα Χάρις, αφού το δίδυμο ενημερώθηκε για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού από ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας υγείας.

Η Χάρις χαρακτήρισε «αληθινό ηγέτη» τον Τζο Μπάιντεν, διότι «μιλάει, μερικές φορές για να μας πει πράγματα που δεν θέλουμε να ακούσουμε, αλλά είναι απαραίτητο να ξέρουμε».

Η πρώην εισαγγελέας έθιξε κάποιες από τις διαστάσεις του σχεδίου που καταρτίζουν οι Δημοκρατικοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας εάν εκλεγεί ο Μπάιντεν, όπως η συγκρότηση συμβουλίου αρμόδιου για να διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις, που θα κληθεί να διανείμει εκατομμύρια τεστ, καθώς και η ίδρυση ειδικού σώματος στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας που θα αναλαμβάνει την ιχνηλάτηση των επαφών προσώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ απέκρουσε τις προτάσεις των Μπάιντεν και Χάρις. Έκανε λόγο για «πολιτικαντισμούς», για «πολιτικά παιχνίδια με τον ιό». Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έχει πει επανειλημμένα ότι δεν του «αρέσει» η χρήση μασκών και μέχρι πρότινος δεν φόραγε ποτέ ο ίδιος, αψηφώντας τις συστάσεις των ειδικών. Αν και πρόσφατα είπε πως πλέον «πιστεύει» στην αποτελεσματικότητά τους, έχει αφήσει στους κυβερνήτες των πολιτειών τη διακριτική ευχέρεια να δίνουν εντολή στους πολίτες να φορούν μάσκες ή όχι.

 

φωτογραφία: AP

Εάν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου κερδίσει ο Μπάιντεν, η κυβέρνησή του θα εγγυηθεί την πρόσβαση σε εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού σε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ, επενδύοντας 25 δισεκ. δολάρια στην κατασκευή και τη διανομή τους, εξήγγειλε ακόμη η Χάρις.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ