"Μπλόκο" Σούνακ στο νομοσχέδιο για τη φυλομετάβαση που εγκρίθηκε από τη Σκωτία

Newsroom
Newsroom

Η κυβέρνηση Σούνακ μπλοκάρει το νομοσχέδιο για τη φυλομετάβαση που ενέκρινε το κοινοβούλιο της Σκωτίας

Να μπλοκάρει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ενέκρινε πρόσφατα το κοινοβούλιο της Σκωτίας με στόχο να διευκολύνει τη φυλομετάβαση των διεμφυλικών αποφάσισε τη Δευτέρα, η βρετανική κυβέρνηση.

Με το γεγονός αυτό επιτείνεται η ένταση μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο καταργείται η απαίτηση να υπάρχει ιατρική και ψυχιατρική διάγνωση όταν ένα πρόσωπο ζητά να εκδοθεί κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί το φύλο του.

Ακόμα, περιορίζεται η χρονική περίοδος κατά την οποία κάποιος θα πρέπει να ζήσει με το φύλο που επέλεξε, από δύο χρόνια σε τρεις μήνες.

Επιπλέον, έδινε περιθώριο άλλων τριών μηνών για να σκεφτεί και να ανακαλέσει, αν το επιθυμεί, την απόφασή του.

Η δε ηλικία από την οποία θα μπορούσε να εκδοθεί το πιστοποιητικό μειωνόταν από τα 18 στα 16 έτη.

Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός για την Σκωτία, ο Άλιστερ Τζακ, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που ενέκρινε στις 22 Δεκεμβρίου το κοινοβούλιο της Σκωτίας, «θα είχε αρνητικό αντίκτυπο» σε θέματα ισότητας των φύλων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έκανε λόγο στο Twitter για μια «μετωπική επίθεση στο δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο της Σκωτίας και στη δυνατότητά του να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις».

Προανήγγειλε πως η κυβέρνησή της «θα υπερασπιστεί αυτόν τον νόμο», καταγγέλλοντας το «βέτο του Ουέστμινστερ».

Η απόφαση της κυβέρνησης Σούνακ αναμένεται να πυροδοτήσει μια σφοδρή δικαστική διαμάχη μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου, στον απόηχο της ετυμηγορίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος στη Σκωτία για την ανεξαρτησία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ