Μπούμερανγκ γύρισαν τα κίνητρα για ξένους αγοραστές ακινήτων στην Πορτογαλία

Newsroom
Newsroom

Οι ελλείψεις κατοικιών και οι πλούσιοι ξένοι ενισχύουν τις τιμές

Μετά το κάλεσμα προς πλούσιους ξένους επενδυτές στην αγορά κατοικίας, τώρα η Πορτογαλία δυσκολεύεται να σταματήσει την αγοραστική φρενίτιδα που εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη.

Το κόστος των σπιτιών στη Λισαβόνα αυξήθηκε κατά 5,8% τον Νοέμβριο, στο ποσό ρεκόρ των 5.426 ευρώ (5.963 δολάρια) ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με στοιχεία της Idealista.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη μετά την Αθήνα, την πιο καυτή αγορά ακινήτων μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων που παρακολουθεί το Bloomberg.

Μετά από αύξηση σχεδόν 30% τα τελευταία πέντε χρόνια, τα οικιστικά ακίνητα στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας είναι ακριβότερα από το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και το Βερολίνο. Αυτό καθιστά ένα νέο σπίτι απρόσιτο για τους περισσότερους ντόπιους στη Λισαβόνα και δείχνει πώς η προσφορά συχνά υπερτερεί των επιτοκίων στη διαμόρφωση των τιμών.

Δεν πιάνουν τα μέτρα

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει ήδη ανακρούει πρύμναν, τερματίζοντας το πρόγραμμα χρυσής βίζας της χώρας και εγκρίνοντας ένα σχέδιο για νέους κατοίκους.

Αλλά με το ηλιόλουστο κλίμα της και τις τιμές περίπου στο μισό της αξίας του Παρισιού και της Ζυρίχης, οι προσπάθειες για τον περιορισμό της ζήτησης έχουν μικρό αντίκτυπο.

“Παρά τις αλλαγές έχουμε δει αύξηση του αριθμού των αιτήσεων από τους ξένους πελάτες μας”, δήλωσε ο Πάουλο Σίλβα, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας ακινήτων Savills στην Πορτογαλία.

Ενώ το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έπληξε την αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, η έλλειψη προσφοράς ακινήτων επηρεάζει τις τιμές σε πολλές πόλεις. Έξι από τις δέκα αγορές που παρακολουθούνται από το Bloomberg City Tracker σημειώνουν άνοδο.

Η Αθήνα σημειώνει ετήσια αύξηση κοντά στο 12%, η Στοκχόλμη αυξάνεται πάνω από 5% – σημειώνοντας έξι συνεχόμενους μήνες αύξησης – ενώ οι τιμές στη Μαδρίτη και το Μιλάνο εξακολουθούν να αυξάνονται σταθερά με ρυθμό πάνω από 3%.Το Παρίσι είχε τις πιο αδύναμες επιδόσεις, σημειώνοντας πτώση άνω του 6%.

Επέλαση με το τέλος της κρίσης

Η Λισαβόνα, που κάποτε ήταν μια υποβαθμισμένη αγορά ακινήτων με γερασμένα κτίρια, έγινε hot spot για επενδύσεις μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσής το 2014.

Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση είχε καταργήσει τον έλεγχο των ενοικίων και είχε εισαγάγει τη χρυσή βίζα – μαζί με φορολογικές ελαφρύνσεις για να προσελκύσει νεοφερμένους από το εξωτερικό.

Λίγο αργότερα, χιλιάδες ξένοι αγοραστές επέλασαν στη Λισαβόνα αναζητώντας ευκαιρίες, καθώς η χώρα ανέκαμπτε από την οικονομική κρίση.

Το 2022, ο αριθμός των διαθέσιμων κατοικιών στην Πορτογαλία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με την Confidencial Imobiliario, η οποία συλλέγει δεδομένα για την αγορά ακινήτων.

Σε σκηνές

Εν τω μεταξύ, η μέση τιμή ενός νέου σπιτιού στη Λισαβόνα έχει ξεπεράσει το Δουβλίνο και τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Δείκτη Ακινήτων 2022 της Deloitte. Για πολλές πορτογαλικές οικογένειες, των οποίων οι μισθοί είναι από τους χαμηλότερους στη Δυτική Ευρώπη το όνειρο της αγοράς κατοικίας έχει υποκατασταθεί από ακριβά ενοίκια σε απομονωμένα προάστια.

Οι τάσεις της Λισαβόνας δείχνουν πόσο δύσκολο είναι για τις κυβερνήσεις να διαχειριστούν τις τιμές των κατοικιών. Ενώ η ζήτηση μπορεί να ενισχυθεί με κίνητρα, η στήριξη της προσφοράς απαιτεί χρόνο και χρήμα, και αν η ισορροπία δεν είναι σωστή, ελλοχεύει ο κίνδυνος κύκλων άνθησης και ύφεσης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ