Ν. Ζηλανδία: Η πρωθυπουργός ξεκίνησε πάλι την προεκλογική της εκστρατεία

Ν. Ζηλανδία: Η πρωθυπουργός ξεκίνησε πάλι την προεκλογική της εκστρατεία

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ξεκίνησε και πάλι την προεκλογική της εκστρατεία, η οποία είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δίνοντας υπόσχεση στους Μαορί να κάνει αργία την ημέρα που εκείνοι γιορτάζουν τη νέα χρονιά.

Η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές μόλις είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο μήνα, όταν επανεμφανίστηκε η επιδημία ωθώντας τις αρχές να επιβάλουν lockdown στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς να αναστείλουν τις προεκλογικές εκδηλώσεις.

Αν και φαβορί με μεγάλη διαφορά, η επικεφαλής των Εργατικών αποφάσισε να αναβάλει για τέσσερις εβδομάδες τις εκλογές, για τις 17 Οκτωβρίου.

Εκμεταλλευόμενη την άρση του lockdown στο Όκλαντ η Άρντερν ξεκίνησε την εκστρατεία της υποσχόμενη στους Μαορί να κάνει τη Ματαρίκι, την αρχή του νέου έτους, αργία από το 2022.

«Άκουσα εκκλήσεις από όλη τη Νέα Ζηλανδία να γίνει η Ματαρίκι αργία. Έχει έρθει η ώρα να το κάνουμε», δήλωσε σχετικά η ίδια.

Ο δεύτερος τη τάξει του Εργατικού Κόμματος, Κέλβιν Ντέιβις, που έχει καταγωγή Μαορί, εξήγησε ότι αυτή η απόφαση είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς την κοινότητα αυτή των αυτοχθόνων στη Νέα Ζηλανδία, η οποία αν και αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 20% του πληθυσμού της χώρας, έχει κεντρική σημασία για την πολιτιστική ταυτότητα του αρχιπελάγους.

Η Άρντερν επεσήμανε εξάλλου ότι η Ματαρίκι, που συνήθως πέφτει Ιούλιο, στην καρδιά του χειμώνα για τη Νέα Ζηλανδία, θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης ευνοώντας τις δαπάνες.

«Σε σχέση με άλλες χώρες του ΟΑΣΑ δεν έχουμε πολλές αργίες και θα είναι ωραία να υπάρχει μια ανάπαυλα στον μακρύ χειμώνα», εκτίμησε η Άρντερν, η οποία μόλις έγινε 40 ετών και παραμένει φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές. Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Roy Morgan Research έδινε στους Εργατικούς 48%, δηλαδή 19,5 μονάδες μπροστά από το Εθνικό Κόμμα.

Μένει να φανεί αν η Άρντερν θα μπορέσει να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση. Τώρα το Εργατικό κόμμα έχει συμμαχήσει με τους Πράσινους και τους λαϊκιστές του κόμματος Πρώτα η Νέα Ζηλανδία (NZF).

Ωστόσο το προβάδισμα των Εργατικών μειώθηκε σε σχέση με τον Ιούλιο όταν οι δημοσκοπήσεις τους έδειχναν στο 60%, εξαιτίας της επιστροφής του κορονοϊού στη χώρα, γεγονός που έδωσε λαβή στην αντιπολίτευση να επικρίνει την κυβέρνηση για ελλιπή έλεγχο των συνόρων της Νέας Ζηλανδίας. Το Εθνικό Κόμμα από την πλευρά του τόνισε σήμερα ότι προτεραιότητά του θα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας που επλήγη από την πανδημία και όχι η δημιουργία νέων αργιών.

«Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για μία ακόμη αργία την οποία θα πρέπει να πληρώνουν οι επιχειρήσεις», κατήγγειλε η επικεφαλής του κόμματος Τζούντιθ Κόλινς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ