Νέα Ζηλανδία: Διαδήλωση αντιεμβολιστών με χορό, επεισόδια και συλλήψεις

Νέα Ζηλανδία: Διαδήλωση αντιεμβολιστών με χορό, επεισόδια και συλλήψεις

Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονταν εκεί επί τρεις ημέρες και γίνεται λόγος για από 50-100

Επεισόδια ξέσπασαν σήμερα Πέμπτη στην Ουέλινγκτον ,στην περιοχή όπου βρίσκεται το νεοζηλανδικό κοινοβούλιο, ανάμεσα σε αστυνομικούς και περίπου 150 διαδηλωτές κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την COVID-19.

Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονταν εκεί επί τρεις ημέρες  και γίνεται λόγος για από πενήντα ως εκατό συλλήψεις.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν για να διαλύσουν τη συγκέντρωση και τον αυτοσχέδιο καταυλισμό που είχε εγκατασταθεί κοντά στην έδρα του κοινοβουλίου. Κατά την επέμβαση,  οι διαδηλωτές κινούνταν σε ρυθμούς χάκα – του παραδοσιακού χορού των Μαορί – και κραύγαζαν «μείνετε στις θέσεις σας», παρά την προέλαση των αστυνομικών.

Οι αστυνομικοί , που είχαν προειδοποιήσει τους διαδηλωτές πως διέτρεχαν κίνδυνο να συλληφθούν εάν δεν αποχωρούσαν, δέχθηκαν γροθιές, κλωτσιές, ύβρεις, ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως «αυτή δεν είναι δημοκρατία», «ντροπή σας», ή ακόμη «εγκαταλείψτε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Τις προηγούμενες μέρες εκατοντάδες τροχόσπιτα και φορτηγά απέκλεισαν την  τη συνοικία του κοινοβουλίου στην Ουέλινγκτον. Τα περισσότερα οχήματα αποχώρησαν έπειτα από 24 ώρες, αλλά ο σκληρός πυρήνας παρέμεινε, αποφασισμένος να συνεχίσει την κινητοποίηση «για όσο χρειαστεί».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γκραντ Ρόμπερτσον δήλωσε ότι η υπομονή των κατοίκων είχε εξαντληθεί λόγω των εντεινόμενων προβλημάτων που προκαλούσε η κινητοποίηση και ότι θα επενέβαινε η αστυνομία.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας διαμαρτύρονταν γιατί διαδηλωτές καταφέρονταν εναντίον τους επειδή φορούσαν μάσκες και αρκετά εμπορικά καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά ήταν υποχρεωμένοι να ζητούν πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Η Νέα Ζηλανδία κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 για το προσωπικό των τομέων της υγείας, της επιβολής της τάξης, της παιδείας και της άμυνας. Όσοι τον αρνούνται διατρέχουν κίνδυνο απομάκρυνσης από τις θέσεις τους. Είναι απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε εστιατόρια, αθλητικούς αγώνες και θρησκευτικές τελετές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ