Νέοι βομβαρδισμοί στην περιφέρεια του Κιέβου

Newsroom
Newsroom

Η ψηφοφορία στον ΟΗΕ στέλνει «ξεκάθαρο μήνυμα» στη Ρωσία, τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Η Βρετανία θα στείλει αντιαεροπορικούς πυραύλους AMRAAM

Οικισμός στην περιφέρεια του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, βομβαρδίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, ανακοίνωσε η περιφερειακή διοίκηση μέσω της πλατφόρμας Telegram.

«Σωστικά συνεργεία ήδη εργάζονται επιτόπου», ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι βομβαρδίστηκε ή πού ακριβώς.

 

Η ψηφοφορία στον ΟΗΕ στέλνει «ξεκάθαρο μήνυμα» στη Ρωσία, τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Η καταδίκη από τη μεγάλη πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών των «παράνομων προσαρτήσεων» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία έστειλε «ξεκάθαρο μήνυμα» στη Μόσχα, σημείωσε με ικανοποίηση ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως η Ρωσία «δεν μπορεί να σβήσει ένα κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη».

«143 έθνη τάχθηκαν στο πλευρό της ελευθερίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπερθεμάτισε τονίζοντας πως «η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, υπέρ του (σ.σ. καταστατικού) Χάρτη του ΟΗΕ», και εξέφρασε «την κατηγορηματική αντίθεσή της στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της».

«Η βίαιη περιφρόνηση των εθνικών συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει ανεκτή», πρόσθεσε. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι η «διεθνής ενότητα» είναι «ξεκάθαρη» ως προς το ζήτημα αυτό.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ «καταδίκασε» τις πρόσφατες «παράνομες προσαρτήσεις» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στις οποίες προχώρησε η Ρωσία εγκρίνοντας χθες βράδυ σχετικό ψήφισμα με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές.

Πέραν της Ρωσίας, εναντίον του κειμένου ψήφισαν η Λευκορωσία, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η Νικαράγουα. Οι ψήφοι υπέρ ήταν δύο περισσότερες από τις 141 με τις οποίες είχε εγκριθεί το κείμενο που καταδίκαζε την εισβολή, πριν από μισό χρόνο. Η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία ψήφισαν υπέρ.

Δυνάμεις-κλειδιά όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Νότια Αφρική απείχαν.

 

Η Βρετανία θα στείλει αντιαεροπορικούς πυραύλους AMRAAM

Η Βρετανία θα στείλει στην Ουκρανία επιπλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους ικανούς να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους Κρουζ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση εγγράφεται στη βούληση που επέδειξαν σύμμαχοι της Ουκρανίας που συνεδρίασαν χθες Τετάρτη στις Βρυξέλλες να βοηθήσουν το Κίεβο να ενισχύσει το ταχύτερο την αντιαεροπορική του άμυνα, μετά το κύμα εντατικών ρωσικών βομβαρδισμών σε μεγάλες πόλεις της χώρας τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Πύραυλοι AMRAAM, που θα παραδοθούν «τις επόμενες εβδομάδες» στο Κίεβο και θα μπορούν να βάλλονται από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ, θα είναι οι πρώτοι που θα στείλει το Λονδίνο με τη δυνατότητα να καταρρίπτουν πυραύλους Κρουζ, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι πύραυλοι αυτοί θα βοηθήσουν να προστατευθούν εθνικές υποδομές καίριας σημασίας της Ουκρανίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, το Λονδίνο διαβεβαίωσε πως θα σταλούν εκατοντάδες επιπλέον πύραυλοι για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και εκατοντάδες UAVs για να υποστηριχθεί η δυνατότητα συλλογής πληροφοριών των ένοπλων δυνάμεων του Κιέβου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει ακόμη 18 κανόνια, τα οποία θα προστεθούν στα 64 που έχουν παραδοθεί ήδη.

«Τα όπλα αυτά θα βοηθήσουν την Ουκρανία να υπερασπίζεται τους αιθέρες της από επιθέσεις και θα ενισχύσει την άμυνά της μαζί με τα αμερικανικά NASAMS», διαβεβαίωσε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

Η βρετανική ανακοίνωση καταγράφεται πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες σήμερα και ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξιώνει να δημιουργηθεί αντιπυραυλική «ασπίδα» πάνω από την Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, διαβεβαίωσε ότι η προμήθεια συστημάτων ικανών να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους είναι «προτεραιότητα».

 

Η Τσεχία απαγορεύει την είσοδο σε Ρώσους με βίζες για τον χώρο Σένγκεν

Η τσεχική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή απαγόρευσης εισόδου στους πολίτες της Ρωσίας με βίζες για τον χώρο Σένγκεν για τουρισμό, αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις από την 25η Οκτωβρίου, ανεξαρτήτως του ποια χώρα τους έχει χορηγήσει τις θεωρήσεις διαβατηρίων, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του κράτους μέλους που ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, ο Γιαν Λιπάβσκι.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας έχει ήδη αναστείλει τη χορήγηση των περισσότερων θεωρήσεων διαβατηρίων σε ρώσους πολίτες αφότου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου. Εξαιρούνται χορηγήσεις μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η Πράγα ακολουθεί έτσι τα βήματα διαφόρων άλλων κρατών, ιδίως αυτών της Βαλτικής και της Πολωνίας.

Μέχρι τώρα έφθαναν στη χώρα ημερησίως κάπου 200 ρώσοι τουρίστες, αθλητές ή καλλιτέχνες με βίζες για τον χώρο Σένγκεν, που θεωρητικά επιτρέπει ελεύθερη μετακίνηση στα κράτη που ανήκουν σε αυτόν.

Το μέτρο αφορά «ουσιαστικά τον κόσμο που εισέρχεται στη Δημοκρατία της Τσεχίας μέσω του αεροδρομίου της Πράγας», εξήγησε ο κ. Λιπάβσκι.

Μετά το κύμα ρωσικών μαζικών βομβαρδισμών εναντίον ουκρανικών πολιτικών υποδομών τη Δευτέρα και την Τρίτη, «πρέπει να ψάξουμε λύσεις που θα στείλουν σαφές μήνυμα στους ανθρώπους στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε.

Η Πράγα εξάλλου ανακοίνωσε πως θα αποταμιεύει ετησίως 20,6 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας την περίοδο 2023-2025.

Η Τσεχία των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων, άλλοτε μέρος του Συμφώνου της Βαρσοβίας, σήμερα κράτος μέλος της ΕΕ και του NATO, έχει χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια αξίας 173 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ