Ν.Ζηλανδία: Αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό

Καταργείται το πάσο εμβολιασμού- Η χώρα είχε καταφέρει να μην πληγεί ιδιαίτερα από την covid-19 για πολλούς μήνες χάρη στην εφαρμογή δρακόντειων περιορισμών και το κλείσιμο των συνόρων της

Η Νέα Ζηλανδία θα χαλαρώσει αυτή την εβδομάδα τους περιορισμούς που έχει επιβάλει για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19, αφού ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων έφτασε στην κορύφωσή του, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, εκτιμώντας παράλληλα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις συγκεντρώσεις σε ανοικτούς χώρους θα αρθούν από την Παρασκευή, κάτι που σημαίνει ότι αθλητικοί αγώνες και υπαίθριες συναυλίες θα μπορούν να διεξάγονται χωρίς περιορισμούς. Επίσης, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός εξήγησε ότι το εμβολιαστικό πάσο δεν θα είναι υποχρεωτικό, μετά τις 4 Απριλίου και θα αρθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, που ισχύει για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων.

Η Άρντερν εξήγησε ότι δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, για τους εργαζόμενους στην παιδεία, την αστυνομία και τον στρατό, αλλά η υποχρέωση θα παραμείνει για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής. «Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500.000 κρούσματα covid-19 και οι ειδικοί στη μοντελοποίηση εκτιμούν ότι πιθανόν έχουν υπάρξει 1,7 εκατομμύριο μολύνσεις», σημείωσε η Άρντερν, ενώ παραδέχθηκε ότι «η covid-19 είναι εδώ για να μείνει».

«Αυτός ο αριθμός, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 95% των Νεοζηλανδών είναι πλήρως ανοσοποιημένοι, σημαίνει ότι πλέον έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας αγέλης», κάτι που δικαιολογεί την άρση των περιορισμών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Άρντερν παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης της, για το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων της χώρας. Η Νέα Ζηλανδία είχε καταφέρει να μην πληγεί ιδιαίτερα από την covid-19 για πολλούς μήνες, χάρη στην εφαρμογή δρακόντειων περιορισμών και το κλείσιμο των συνόρων της.

Όμως, το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού προκάλεσε έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, αναγκάζοντας την να αναθεωρήσει τη στρατηγική της. Χθες Τρίτη, καταγράφηκαν στη Νέα Ζηλανδία, σχεδόν 21.000 νέα κρούσματα covid-19. Ωστόσο, από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί στη χώρα μόνο 117 θάνατοι, σε συνολικό πληθυσμό 5 εκατομμυρίων.

Η Άρντερν αρνήθηκε ότι η απόφαση της συνδέεται με τις κινητοποιήσεις κατά των περιοριστικών μέτρων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, στο πλαίσιο των οποίων διαδηλωτές είχαν κατασκηνώσει έξω από το κοινοβούλιο στο Ουέλινγκτον επί περισσότερες από τρεις εβδομάδες, εμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ