Ο βαθύπλουτος πεθερός του πρωθυπουργού της Βρετανίας που ζει σαν απλός άνθρωπος

Newsroom

Ζει στο ίδιο διαμέρισμα εδώ και δεκαετίες, οδηγεί ένα μικρό αυτοκίνητο και βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού.

Μπορεί να έχει περιουσία που ξεπερνά  τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ο πεθερός του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο Ναραγιάνα Μούρθι, ζει με την σύζυγό του, Σούντα, στο ίδιο διαμέρισμα που είχαν και πριν από δεκαετίες, οδηγεί ένα μικρό αυτοκίνητο και βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού.

Ο Ναραγιάνα Μούρθι θεωρείται «ο Μπιλ Γκέιτς της Ινδίας» και έχτισε την περιουσία του πάνω στην εταιρία λογισμικού Infosys, την οποία ίδρυσε το 1981 και σήμερα είναι μια πολυεθνική που απασχολεί 345.000 ανθρώπους.

Η ζωή του «Μπιλ Γκέιτς της Ινδίας» εξακολουθεί να είναι ταπεινή– ούτε υψηλή μόδα, ούτε χλιδάτες διακοπές, ούτε ιδιωτικά τζετ, ούτε πολυτελή αυτοκίνητα. Είναι  ένα ζευγάρι χαμηλών τόνων, που μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Ναραγιάνα Μούρθι, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, το μόνο που άλλαξε στη ζωή του αφότου αποσύρθηκε από τη διοίκηση της εταιρίας είναι ότι βρίσκει χρόνο για να διαβάζει ατέλειωτες ώρες διάφορα βιβλία, που κατακλύζουν το σπίτι του.

Το 2017 η σύζυγός του, Σούντα, έγραψε ένα βιβλίο, όπου αναφέρει πως ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας εξακολουθεί  να καθαρίζει ο ίδιος την τουαλέτα στο δωμάτιό του, μια δουλειά που οι περισσότεροι Ινδοί την αφήνουν για οικιακούς βοηθούς που προέρχονται από χαμηλότερες κάστες. Επίσης συνηθίζει μόλις τελειώνει το γεύμα του να πλένει ο ίδιος το πιάτο του.

Οι εργαζόμενοι στην εταιρία του περιγράφουν έναν άνθρωπο που πιστεύει βαθιά στην αξιοπρέπεια του υπαλλήλου, τον έχουν δει να φτιάχνει μόνος του μικροπροβλήματα στο γραφείο του και λένε πως τον χαρακτηρίζει η ακεραιότητα.

Εκτός από τα βιβλία έχει πάθος και με τη φιλανθρωπία. «Η πραγματική εξουσία του χρήματος είναι να το μοιράζεις», λέει ο ίδιος ο Ναραγιάνα Μούρθι.

Μια εταιρεία που άρχισε σε ένα δωμάτιο διαμερίσματος

Η Infosys είναι δημιούργημα του Ναραγιάνα και έξι φίλων του. Κάθονταν στο διαμέρισμα του ζεύγους Μούρθι και συζητούσαν πως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια εταιρία που θα κάνει κώδικες λογισμικού.

Δεν είχαν όμως υπολογιστή και ο Ναραγιάνα δανείστηκε 10.000 ρουπίες (περίπου 100 ευρω) από την Σούντα, για να πάρει υπολογιστή και να αρχίσει τη δουλειά. Το πρώτο του γραφείο ήταν ένα δωμάτιο του διαμερίσματός τους. Σήμερα η αξία της εταιρίας ανέρχεται στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2011 ο Μούρθι αποφάσισε να «συνταξιοδοτηθεί» και εγκατέλειψε την θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου για να έχει χρόνο να διαβάζει τα αγαπημένα του βιβλία.

«Βρισκόμουν στο γραφείο μου στις 6.20 κάθε πρωί, μέχρι που αποσύρθηκα. Αυτό έστελνε ένα σαφές μήνυμα στους νέους, για να έρχονται στην ώρα τους στη δουλειά», ανέφερε ο Μούρθι, σε συνέντευξη που έδωσε τον Ιούλιο, στους Economic Times.

Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, ο Μούρθι ταξίδευε πάντα στην οικονομική θέση, ακόμα κι όταν έκανε μεγάλα υπερατλαντικά ταξίδια. Σταμάτησε αυτή τη συνήθεια όταν η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας έφτασε στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

«Είχε έναν ρόλο που ενέπνεε. Ήταν μοναδικός στο να δείχνει στη μεσαία τάξη της Ινδίας ότι κι αυτοί μπορούν να επιτύχουν, διατηρώντας συγχρόνως και την ηθική τους», λέει ο Σούχελ Σεθ, ο οποίος θεωρείται γκουρού του μάρκετινγκ και γνωρίζει προσωπικά τον Μούρθι. «Είναι η επιτομή του αυτοδημιούργητου και η ταπεινότητά του είναι μοναδική», προσθέτει.

Ο Μούρθι αποφεύγει να μιλάει δημοσίως για τα καθημερινά πράγματα. Μία από τις σπάνιες παρεμβάσεις που έκανε ήταν το 2020, όταν στη διάρκεια της πανδημίας εφαρμόστηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και ο Μούρθι προειδοποίησε ότι η πολιτική αυτή θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από τον ιό.

 

Το ζεύγος Μούρθι παρά το χαμηλό προφίλ αναμένεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω του γαμπρού τους, που έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Αλλά οι φίλοι του λένε πως ο Ναραγιάνα Μούρθι θα εξακολουθήσει να είναι απόμακρος για τα Μέσα Ενημέρωσης και θα διαφυλάξει τον ειρηνικό τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει μαζί με την σύζυγό του, ως συνταξιούχοι.

Ακολουθήστε το Cretalive στοGoogle News και στοFacebook

Πηγή:topontiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ