Ο γγ του ΟΗΕ αξιώνει το Ιράν να ασκήσει «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση»

Newsroom
Newsroom

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί εξάλλου απαραίτητο να διενεργηθεί «ταχεία, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα» για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλεί το Ιράν να ασκήσει«τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» εν μέσω των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα κι έχουν σημαδευτεί από δεκάδες θανάτους από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν νεαρή που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να απέχουν από κάθε αχρείαστη ή δυσανάλογη χρήση βίας και καλεί τους πάντες να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση» της κρίσης, τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Ανησυχούμε ολοένα περισσότερο για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για αυξανόμενο αριθμό θανάτων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών» στις διαδηλώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, σύμφωνα με το κείμενο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί εξάλλου απαραίτητο να διενεργηθεί «ταχεία, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα» για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Η 22χρονη Ιρανή πέθανε τη 16η Σεπτεμβρίου σε νοσοκομείο, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη για την παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες στο Ιράν, που είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους δημόσια.

Ο θάνατός της προκάλεσε τεράστιο ξέσπασμα οργής και οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με πολλούς συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα εχθρικά στο κληρικαλιστικό καθεστώς, σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ. Πάνω από 1.200 διαδηλωτές, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες, έχουν συλληφθεί.

Σύμφωνα με απολογισμό που συμπεριλαμβάνει διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS, από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων έχουν σκοτωθεί κάπου εξήντα άνθρωποι.

Χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να διαδηλώνουν, παρά την αιματηρή καταστολή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ