Ο ΟΗΕ θα αποφασίσει αν ο Ζελένσκι θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση μέσω βίντεο

Newsroom
Newsroom

Επιστρέφει στην κανονική της μoρφή η Γενική Συνέλευση, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός Ουκρανίας

Οι χώρες μέλη του ΟΗΕ θα αποφασίσουν την Παρασκευή εάν θα επιτρέψουν εκτάκτως στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, την επόμενη εβδομάδα.

Το 2020 και το 2021, λόγω της πανδημίας, η ετήσια Γενική Συνέλευση, στην οποία οι ηγέτες όλου του κόσμου εναλλάσσονται στο βήμα (μεταξύ τους και ο Ζελένσκι), έγινε εν μέρει διαδικτυακά και πολλοί ήταν εκείνοι που έστειλαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα.

Όμως φέτος η Γενική Συνέλευση επανήλθε στην κανονική μορφή της αλλά μόνο όσοι παραβρίσκονται αυτοπροσώπως θα επιτραπεί να μιλήσουν. Αν ο ηγέτης κάποιας χώρας δεν ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, όπως θα συμβεί με τους προέδρους της Ρωσίας ή της Κίνας, θα λάβει τον λόγο ο εκπρόσωπός του, όμως αφού προηγουμένως μιλήσουν όλοι οι άλλοι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

Το προσχέδιο της απόφασης που θα υποβληθεί αύριο, Παρασκευή, στη Γενική Συνέλευση αναφέρει ότι ορισμένοι ηγέτες «δεν μπορούν να συμμετάσχουν αυτοπροσώπως (…) για λόγους εκτός του δικού τους ελέγχου, που συνδέονται με μια επέμβαση ξένης χώρας, μια επίθεση ή με στρατιωτικές συγκρούσεις». Προτείνεται κατά συνέπεια να υποβάλει η Ουκρανία «μια βιντεοσκοπημένη εκ των προτέρων ομιλία του προέδρου της», χωρίς αυτό να συνιστά προηγούμενο για τις επόμενες Γενικές Συνελεύσεις.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που είναι προς το παρόν διαθέσιμο, η Ουκρανία προβλέπεται να πάρει τον λόγο στη Γενική Συνέλευση το απόγευμα της Τετάρτης, 21 Σεπτεμβρίου.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει μιλήσει πολλές φορές μέσω βιντεοσύνδεσης με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την τελευταία φορά, τον Αύγουστο, ο Ρώσος πρεσβευτής αντιτάχθηκε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, σε αυτή τη διαδικτυακή ομιλία του Ζελένσκι.

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ