Ο Οκτώβριος μπήκε με καύσωνα και ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Ισπανία

Newsroom
Newsroom

Στο μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου, οι θερμοκρασίες την 1η Οκτωβρίου ήταν από επτά έως και 14 βαθμούς πάνω από το κανονικό για αυτήν την εποχή του χρόνου

Οι πρώτες ημέρες του φετινού Οκτωβρίου στην Ισπανία ήταν οι θερμότερες από τότε που άρχισε η καταγραφή των μετρήσεων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Σχεδόν το 40% των μετεωρολογικών σταθμών κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών Κελσίου.

Το φθινόπωρο πρόσφερε μέχρι στιγμής λίγη ανάπαυλα στους Ισπανούς, έπειτα από ένα καλοκαίρι με τέσσερις καύσωνες, συνολικής διάρκειας 24 ημερών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας που αποδίδεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Εκατό ρεκόρ την Κυριακή

 

«Στο μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου, οι θερμοκρασίες την 1η Οκτωβρίου ήταν από επτά έως και 14 βαθμούς πάνω από το κανονικό για αυτήν την εποχή του χρόνου», σχολίασε ο εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας, Ρούμπεν ντελ Κάμπο, προσθέτοντας ότι καταγράφηκαν σχεδόν 100 ρεκόρ την Κυριακή.

Δύο πόλεις στη νότια και κεντρική Ισπανία, το Μπανταχόζ και το Μοντόρο, έσπασαν το ρεκόρ για την ηπειρωτική Ισπανία με 38 και 38,2 βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 37,5 βαθμοί Κελσίου, που είχε καταγραφεί στο θέρετρο Μαρμπέγια τον Οκτώβριο του 2014.

Ο μετεωρολογικός σταθμός στο εμβληματικό πάρκο Ρετίρο της Μαδρίτης, που μετρά πάνω από έναν αιώνα, ισοφάρισε το ρεκόρ του Οκτωβρίου των 30 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί το 1930.

Ερχονται πιο ζεστά και μακρύτερα καλοκαίρια

«Το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνεται στο γεγονός ότι τέτοιες θερμές περίοδοι είναι τώρα πολύ πιο συχνές και πιο έντονες», δήλωσε ο Ντελ Κάμπο στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

Πρόσθεσε ότι τα μελλοντικά καλοκαίρια δεν θα είναι μόνο πιο ζεστά, αλλά και μεγαλύτερα, επεκτείνοντας το παραδοσιακά ήπιο και βροχερό φθινόπωρο.

Πηγή: Reuters

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ