ΚΟΣΜΟΣ
Ο Πολωνός πρόεδρος ασκεί βέτο στη χρηματοδότηση από την ΕΕ για την άμυνα
Οι διαδοχικές πολωνικές κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Κάρολ Ναβρότσκι αρνήθηκε να υπογράψει νόμο που θα επέτρεπε στην Πολωνία να αποκτήσει πρόσβαση σε σχεδόν 44 δισεκατομμύρια ευρώ σε προνομιακά δάνεια άμυνας που διευκολύνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν λάθος να γίνει η χώρα πιο εξαρτημένη από τις Βρυξέλλες.
«Αποφάσισα να μην υπογράψω τον νόμο που θα επέτρεπε στην Πολωνία να λάβει το λεγόμενο «Ασφαλές» δάνειο. Δεν θα υπογράψω ποτέ νόμο που υπονομεύει την κυριαρχία μας, την ανεξαρτησία μας, καθώς και την οικονομική και στρατιωτική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ναβρότσκι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Αντί γι’ αυτό, ο πρόεδρος πρότεινε εναλλακτικό σχέδιο νόμου, το οποίο προτείνει να χρησιμοποιηθούν εθνικοί πόροι αντί για ευρωπαϊκά δάνεια για τη χρηματοδότηση περαιτέρω επενδύσεων στην άμυνα.
Οι διαδοχικές πολωνικές κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην γειτονική Ουκρανία το 2022. Ωστόσο, ενώ η φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ είναι πρόθυμη να συντονίσει τις προσπάθειες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο εθνικιστής πρόεδρος εμφανίζεται πιο ευρωσκεπτικιστής και διατηρεί πιο φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι, ο Ναβρότσκι έχει τοποθετηθεί ως κύριος αντίπαλος του πρωθυπουργού, ασκώντας επανειλημμένα βέτο σε νόμους που προτείνει η κυβέρνηση.
