Ο Πούτιν απέπεμψε τον διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Newsroom
Newsroom

Όπως μετέδωσε το Ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων Ria, o στόλος απέκτησε νέο διοικητή, μετά τα πλήγματα που δέχθηκαν οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη χερσόνησο τις τελευταίες εννιά ημέρες.

Τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ρωσία, αλλά και ο Στόλος της στη Μαύρη Θάλασσα, μετά τις ζημιές που έχει υποστεί από τα πλήγματα της Ουκρανίας, επιβεβαιώνει η αντικατάσταση του αρχηγού του, με βάση απόφαση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ανέκαθεν ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ναυλοχεί στην προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Χερσόνησο της Κριμαίας. Τώρα, όπως μετέδωσε το Ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων Ria, o στόλος απέκτησε νέο διοικητή, μετά τα πλήγματα που δέχθηκαν οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη χερσόνησο τις τελευταίες εννιά ημέρες.

Εάν επιβεβαιωθεί η αλλαγή αυτή, η απομάκρυνση του προηγούμενου διοικητή Ιγκόρ Οσίποφ θα πρόκειται για τη σημαντικότερη αποπομπή στρατιωτικού διοικητή της Ρωσίας στον πόλεμο, που μετρά σχεδόν έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο δικές του πηγές, έγραψε ότι ο νέος αρχηγός, Βίκτορ Σοκολόφ, παρουσιάστηκε στα μέλη του στρατιωτικού συμβουλίου του στόλου, στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
Μια πηγή δήλωσε ότι είναι «φυσιολογικό» να μην ανακοινωθεί δημοσίως, η αντικατάσταση του διοικητή, εφόσον είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος.
Τα πλήγματα

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος έχει αξιοσέβαστη ιστορία στη Ρωσία, έχει υποστεί αρκετές ταπεινώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου τον οποίον ξεκίνησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου. Τον Απρίλιο, η Ουκρανία έπληξε την ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, «Μοσκβά», με πυραύλους Neptune, με αποτέλεσμα το πλοίο να πάρει φωτιά και να βυθιστεί.
Την περασμένη εβδομάδα στην αεροπορική βάση Σάκι στη νοτιοδυτική Κριμαία, βάση που βρίσκεται κοντά στην έδρα του στόλου στη Σεβαστούπολη, σημειώθηκε σειρά εκρήξεων που κατέστρεψαν οκτώ πολεμικά αεροσκάφη, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες.


Εν συνεχεία χθες Τρίτη, εκρήξεις συγκλόνισαν μια αποθήκη πυρομαχικών σε μια στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου. Η Ρωσία έκανε λόγο για πράξη δολιοφθοράς και η Ουκρανία άφησε να εννοηθεί ότι εκείνη φέρει την ευθύνη για το πλήγμα αυτό. Σήμερα η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB δήλωσε ότι συνέλαβε στην Κριμαία, έξι μέλη ενός ισλαμιστικού τρομοκρατικού πυρήνα, όπως τον αποκάλεσε. Η υπηρεσία δεν εξήγησε αν οι συλληφθέντες ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στις εκρήξεις.

Ο στόλος

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας είναι πολύ μεγαλύτερος από το ναυτικό της Ουκρανίας και αποτελεί πηγή εθνικής υπερηφάνειας για τη Ρωσία, που χρονολογείται από την ίδρυσή του υπό την αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη το 1783.
Η Κριμαία, την οποία η Ρωσία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014 και έκτοτε έχει οχυρωθεί ευρέως, παρέχει την κύρια οδό ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής που έχουν καταλάβει τη νότια Ουκρανία. Τα ρωσικά πλοία έχουν αποκλείσει τα λιμάνια της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο, αποτρέποντας τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών, οι οποίες μόλις τώρα ξαναρχίζουν, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν Ρωσία και Ουκρανία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.
Ο τέως και νυν

Το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι προφανώς σε θέση να πραγματοποιήσει καταστροφικές επιθέσεις σε αυτό που η Μόσχα θεωρούσε ως ασφαλές οχυρό, λειτούργησε ως ηθικό πλεονέκτημα για το Κίεβο. Ο ηλικίας 49 ετών προηγούμενος διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας Ίγκορ Οσίποφ, ήταν επικεφαλής από τον Μάιο του 2019.
Ο αντικαταστάτης του, ηλικίας 60 ετών, Βίκτορ Σοκολόφ, απέκτησε μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση ναρκαλιευτικών σκαφών και μονάδων κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990, ενώ στη συνέχεια, ανέλαβε υψηλότερα αξιώματα στον Στόλο του Ειρηνικού και τον Στόλο της Βόρειας Θάλασσας, όπου υπηρέτησε ως αναπληρωτής διοικητής. Από το 2020 ήταν επικεφαλής μιας στρατιωτικής ακαδημίας υψηλού κύρους.

Πηγή: enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ