Οι γιατροί στον Καναδά πλέον συνταγογραφούν σε ασθενείς εισιτήρια για εθνικά πάρκα

Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν οφέλη για όσους περνούν χρόνο στη φύση

Φάρμακα, εξετάσεις, συμβουλές για τη διατροφή… Οι γιατροί στον Καναδά έχουν ένα ακόμη «εργαλείο» για να βοηθήσουν έναν ασθενή. Μπορούν να του συνταγογραφήσουν ένα ετήσιο πάσο για επίσκεψη σε εθνικά πάρκα. 

«Δεν υπάρχει σχεδόν καμία πάθηση που η φύση δεν βελτιώνει», λέει η Μελίσα Λεμ, οικογενειακή γιατρός και επικεφαλής της πρωτοβουλίας PaRx, που συνεργάστηκε με την υπηρεσία για τα εθνικά πάρκα του Καναδά, προκειμένου να διατεθεί η πρώτη παρτίδα, με 100 πάσα. 

Παρόμοια προγράμματα αλλού προσφέρουν επισκέψεις σε τέτοια μέρη, αλλά η Λεμ τονίζει ότι είναι η πρώτη πρωτοβουλία με ετήσιο πάσο για εθνικά πάρκα. 

Η Λεμ βοήθησε να ξεκινήσει η καμπάνια PaRx στον Καναδά το 2019 και πλέον έχει επεκταθεί σε τέσσερις επαρχίες. Μέχρι τα τέλη του χρόνου, θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα. 

Ο στόχος είναι να έχουν οι επαγγελματίες της υγείας στα χέρια τους «εργαλεία» προκειμένου για να ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση. Είτε για να κάνουν πεζοπορία, να ασχοληθούν με την κηπουρική ή απλά για να καθίσουν στο ύπαιθρο. 

Η μέση σύσταση στο πλαίσιο του προγράμματος είναι δύο ώρες στη φύση ανά εβδομάδα, με κάθε επίσκεψη να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χρόνος στη φύση έχει πολλαπλά οφέλη, από χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες μέχρι υψηλότερη αυτοπεποίθηση για τα παιδιά. Μία έρευνα διαπίστωσε ότι η φύση ή το ευχάριστο αστικό περιβάλλον βοηθούν να ενισχυθούν τα αποτελέσματα της άσκησης. 

Η φύση είναι μία πιθανή θεραπεία για το άγχος, συμπεριλαμβανομένου του κλιματικού άγχους, επεσήμανε η Λεμ. Καθώς γίνονται όλο πιο συχνές οι φυσικές καταστροφές και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι ερευνητές λένε ότι επιδεινώνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας. 

Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center, σχεδόν τα τρία τέταρτα από 20.000 ερωτηθέντες σε 17 χώρες ανησυχούν ότι η κλιματική αλλαγή μία ημέρα θα προκαλέσει πρόβλημα στη δική τους ζωή. 

Το κίνημα με τη συνταγογράφηση εισιτηρίων για πάρκα δεν βοηθά μόνο στη βελτίωση της ατομικής υγείας, αλλά ίσως και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνει η Λεμ. Οι άνθρωποι που περνούν χρόνο στη φύση έχουν την τάση να την προστατεύουν. 

«Αν αγαπάς κάτι, θες να το προστατεύσεις», λέει. «Θέλω να πιστεύω ότι κάθε φορά που εγώ ή ένας συνάδελφός μου συνταγογραφούμε ένα πάσο για πάρκο, βάζουμε επίσης το λιθαράκι μας για τον πλανήτη», συμπληρώνει η Λεμ. 

 

Με πληροφορίες από Washington Post 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ