Οι influencers και το “πείραμα” της Νορβηγίας

Οι influencers και το “πείραμα” της Νορβηγίας

Άσχημα νέα για τους Influencers

«Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος» από τους Influencers, οι οποίοι κατακλύζουν τα social media με φωτογραφίες και βίντεο που έχουν υποστεί επεξεργασία με φίλτρα, ώστε όλοι να φαίνονται πανέμορφοι, λαμπεροί και ευτυχισμένοι. Μια τακτική που επηρεάζει  ποικιλοτρόπως τις ζωές όλων μας, όχι μόνο των εφήβων. Επιδρά ύπουλα στη ψυχολογία των χρηστών του διαδικτύου, οι οποίοι διαπιστώνουν πως ό,τι και όποιοι και να είναι, αυτό δεν αρκεί ποτέ. Σε καταρρακώνει κυριολεκτικά, «τρώει» ένα κομμάτι του εγκεφάλου σου, και μετά βγαίνεις στην πραγματική ζωή, στην κοινωνία, με ένα μειονέκτημα. Δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και την εικόνα σου.

Η Νορβηγία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία αποφάσισε να βάλει όρια στους Influencers. 

Υπάρχουν ειδικά φίλτρα σου φτιάχνουν πιο φωτεινό το δέρμα, χοντραίνουν τα χείλη, μικραίνουν τη μέση, αυξάνουν το ύψος. Γυναίκες που είναι στην ηλικία των 45-50 ετών, χρησιμοποιούν ακόμη και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για να φαίνονται έφηβες στο Instagram. Στη σκανδιναβική χώρα, οι χρήστες θα πρέπει πλέον να δηλώνουν εάν έχουν «πειραχτεί» οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζουν, και να δηλώνουν εάν χρησιμοποιούν φίλτρα. Κάτι ανάλογο με αυτό που έκανε το Facebook με τις πολιτικές διαφημίσεις.

Μπορεί η Νορβηγία να είναι μια μικρή χώρα, όχι ιδιαίτερα σημαντική στο παγκόσμιο στερέωμα των Influencers. Ωστόσο, η νέα νομοθεσία μάλλον θα επηρεάσει τις παγκόσμιες εξελίξεις και τάσεις στον χώρο. Σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα πείραμα για τις πλατφόρμες, να δουν πως δουλεύει το σύστημα.

Υπάρχει ένα θέμα κατά πόσο οι αρχές της Νορβηγίας θα μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση, αλλά επειδή μιλάμε για Σκανδιναβία, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ο φόβος του χρηματικού προστίμου και ο κίνδυνος να σπιλωθεί η φήμη τους, στο χώρο των social media. Έφτασε, λοιπόν, ο καιρός να αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά για τα θέματα αυτά, όπως οι Αμερικανοί που το κάνουν πάρα πολύ δυναμικά.

Πηγή: Ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ