Οι κινηματογράφοι άνοιξαν και πάλι στο Λουξεμβούργο

Οι κινηματογράφοι άνοιξαν και πάλι στο Λουξεμβούργο

Στο Μεγάλο Δουκάτο ο κινηματογράφος ξαναγίνεται πραγματικότητα

"Ευτυχία!": το κοινό ανακάλυψε και πάλι την απόλαυση των κινηματογραφικών φεστιβάλ χθες, Πέμπτη, στο Λουξεμβούργο, με μια βραδιά έναρξης με κλειστά γκισέ, κάτι σπάνιο στην Ευρώπη, όπου ο πολιτισμός λειτουργεί μόνο διαδικτυακά στην πλειονότητα των χωρών.

Οι κινηματογράφοι άνοιξαν και πάλι στο Λουξεμβούργο αλλά "πολλοί σινεφίλ πηγαίνουν στην αίθουσα για πρώτη φορά φέτος για το Luxfilmfest", λέει οι καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αλεξί Ζανκοζά.

Για αυτή την πρώτη αυλαία, τη λίγο ιδιαίτερη --χωρίς κόκκινο χαλί, ελλείψει σταρ-- ο αριθμός των θεατών ορίστηκε στα 100 άτομα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές συστάσεις.

"Έχει κανείς λίγο την εντύπωση πως η ζωή ξαναρχίζει. Αισθάνομαι ασφαλής. Όλα είναι πολύ καλά οργανωμένα" λέει η Κορίν λίγο πριν ξεκινήσει η προβολή του "Nomadland", της ταινίας της Κλόι Ζάο, που κέρδισε στις Χρυσές Σφαίρες την Κυριακή.

"Υπάρχει λίγος κόσμος και όλοι φορούν μάσκα" λέει ο Τζιούλιο, για τον οποίο το να πάει σινεμά έχει γίνει ένα είδος ακτιβισμού. "Εδώ, πάνε κάθε εβδομάδα", ενώ στη χώρα καταγωγής του, την Ιταλία, "όλες οι αίθουσες είναι κλειστές", λέει με λύπη.

Οι υγειονομικοί κανόνες είναι αυστηροί: οι θεατές κάθονται σε αριθμημένες θέσεις και ο πιο κοντινός τους βρίσκεται σε απόσταση δύο μέτρων.

 

Ψηφοφορία με SMS

Οκτώ ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο μυθοπλασίας, έξι για εκείνο του ντοκιμαντέρ. Το κοινό ψηφίζει στέλνοντας SMS. Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τη Γαλλίδα ηθοποιό Σαντρίν Μπονέρ, λειτουργεί από το Παρίσι.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 13 Μαρτίου, παραμονή της λήξης του φεστιβάλ, που αναμένεται να υποδεχθεί συνολικά εκατοντάδες θεατές.

"Στην Ευρώπη, είναι εξ όσων γνωρίζουμε το πρώτο φεστιβάλ που μπόρεσε να διεξαχθεί" φέτος, δηλώνει ο Αλεξί Ζανκοζά, καθώς η Μπερλινάλε ολοκληρώθηκε σήμερα έπειτα από μια διαδικτυακή 71η έκδοση.

Η φιλοδοξία αυτού του 48χρονου Γάλλου; "Να δείξουμε ότι είναι δυνατό να κάνουμε πολιτισμό χωρίς να παίρνουμε ρίσκο".

"Ελπίζουμε στο δικό μας μικρό επίπεδο να προσφέρουμε μια απάντηση και την απόδειξη πως ένα φεστιβάλ είναι κάτι που μπορεί να γίνει", καθώς η πανδημία είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Το "Luxfilmfest” που ιδρύθηκε το 2011, χρειάστηκε να διακοπεί πέρυσι, στη διάρκεια του πρώτου κύματος της COVID-19.

Όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες επαναλήφθηκαν τον Ιανουάριο στο Μεγάλο Δουκάτο έπειτα από μια υποχώρηση της πανδημίας.

"Το Λουξεμβούργο είναι στον πολιτιστικό τομέα κάτι σαν νήσος των Μακάρων" λέει ο πρόεδρος του φεστιβάλ Ζορζ Σαντέρ.

"Είναι μια καλή διαφήμιση για το Μεγάλο Δουκάτο που γίνεται συχνά πρώτο θέμα στα ΜΜΕ στον χρηματοπιστωτικό τομέα", καταλήγει.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ