Οι κρίσεις στην Ερυθρά Θάλασσα φέρνουν νέο κύμα ακρίβειας στην Ευρώπη

Newsroom
Newsroom

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, εάν οι Χούθι συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων

Η απόφαση για απευθείας πλήγματα στο έδαφος της Υεμένης εναντίον των βάσεων των Χούθι δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης με εντατικοποίηση των επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων, με μεγαλύτερη ενεργοποίηση των φιλοϊρανικών οργανώσεων σε ολόκληρη τη Μ. Ανατολή και στοχοποίηση των αμερικανικών βάσεων και εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Προς το παρόν, πάντως, παρά τις υψηλών τόνων αντιδράσεις από την Τεχεράνη εκτιμάται ότι το Ιράν θα αποφύγει μια ευθεία εμπλοκή που θα οδηγούσε σε σύγκρουση με τους Αμερικανούς και τη Δύση.

Με τις τιμές του πετρελαίου ήδη να αντιδρούν με άνοδο στο πρώτο άκουσμα της επίθεσης εναντίον των Χούθι, το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, εάν οι Χούθι συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων, προκαλώντας νέους βομβαρδισμούς, με κίνδυνο ανοίγματος ενός νέου μετώπου μετά τη Γάζα στην εύθραυστη Μ. Ανατολή.

Ο περίπλους της Αφρικής

Οι προειδοποιήσεις προς τους Χούθι είχαν πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων είχαν οδηγήσει πλέον όλες τις μεγάλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να κατευθύνουν τα πλοία τους στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, με τον κίνδυνο πλέον εάν συνεχιστεί επί μακρόν αυτός ο άτυπος αποκλεισμός της Ερυθράς Θάλασσας και του Σουέζ, να προκύψει μια τεράστια διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Από την Ερυθρά Θάλασσα διέρχεται το 15% του διά θαλάσσης μεταφερόμενου εμπορίου, το 8% των δημητριακών, το 12% του πετρελαίου και το 8% του LNG σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το protothema.gr.

Η επίθεση που εξαπέλυσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας δεν έχει σχέση με τη συμμαχία της Ερυθράς Θάλασσας στο πλαίσιο της επιχείρησης «Prosperity Guardian» με τη συμμετοχή άνω των 20 χωρών, η οποία έχει εντελώς αμυντική αποστολή για την προστασία των εμπορικών πλοίων και την εξουδετέρωση των επιθέσεων που δέχονται με πυραύλους και drones.

Στις 3 Ιανουαρίου, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε Κοινή Ανακοίνωση με τις κυβερνήσεις Αυστραλίας, Μπαχρέιν, Βελγίου, Καναδά, Δανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ολλανδίας, Ν. Ζηλανδίας, Κορέας και Σιγκαπούρης, με την οποία χαρακτηρίζονταν παράνομες, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές οι επιθέσεις των Χούθι. Τους καλούσε να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις και απηύθυνε την προειδοποίηση ότι «οι Χούθι θα φέρουν την ευθύνη των συνεπειών εάν συνεχίσουν να απειλούν ζωές, την παγκόσμια οικονομία και την ελεύθερη ροή του εμπορίου στις κρίσιμες πλωτές οδούς της περιοχής... Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε τους κακόβουλους παράγοντες υπόλογους για παράνομες κατασχέσεις και επιθέσεις».

Στις 10 Ιανουαρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε και ζήτησε από τους Χούθι να τερματίσουν αμέσως τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και προειδοποίησε κατά της κλιμάκωσης των εντάσεων, ενώ έκλεισε το μάτι στην υπό αμερικανική ηγεσία επιχείρηση προστασίας των εμπορικών πλοίων. Εντεκα μέλη του Σ.Α. ψήφισαν υπέρ του μέτρου, απαιτώντας από τους Χούθι «να σταματήσουν αμέσως όλες τις επιθέσεις, οι οποίες εμποδίζουν το παγκόσμιο εμπόριο και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας, καθώς και την περιφερειακή ειρήνη», ενώ τέσσερα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας που έχουν δικαίωμα βέτο, απείχαν.

Καθυστερεί να «πιάσει δουλειά» η συμμαχική αρμάδα των 20 χωρών - Βομβαρδισμοί από ΗΠΑ και Βρετανία

Η βασική διάταξη του ψηφίσματος, που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, σημείωσε το δικαίωμα των κρατών-μελών του ΟΗΕ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, «να υπερασπιστούν τα πλοία τους από επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπονομεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ναυσιπλοΐας», αναφορά που αποτελεί σιωπηρή έγκριση της επιχείρησης «Prosperity Guardian», μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης κρούσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που υπερασπίζεται εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν από επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Χούθι. Ομως είναι σαφές ότι η αποκατάσταση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με αμυντικά μέτρα, καθώς οι Χούθι συνέχισαν να πυκνώνουν τις επιθέσεις εναντίον των εμπορικών ακόμη και πολεμικών πλοίων.


Ετσι Ουάσινγκτον και Λονδίνο αποφάσισαν επιθέσεις εναντίον στόχων στο έδαφος της Υεμένης, που εξαπολύθηκαν από αεροπλανοφόρο, πολεμικά πλοία, υποβρύχια και μαχητικά των δύο χωρών, με τα βρετανικά μαχητικά Typhoon να απογειώνονται από τη βρετανική βάση στην Κύπρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και οι χώρες του Κόλπου έδωσαν άδεια υπέρπτησης στα αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά, προκειμένου να φτάσουν στους στόχους τους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν θα διστάσω να κατευθύνω περαιτέρω μέτρα για την προστασία των πολιτών μας και την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου, ανάλογα με τις ανάγκες...», την ώρα που οι επικεφαλής των Χούθι απειλούσαν με συνέχιση και κλιμάκωση των επιθέσεών τους. Στο στόχαστρο των επιθέσεων βρέθηκαν εγκαταστάσεις ραντάρ, αρχηγεία, αποθήκες πολεμικού υλικού, εκτοξευτήρες πυραύλων. Σύμφωνα με το αμερικανικό αρχηγείο CENTCOM, περισσότερα από 15F/A-18 «Super Hornet» απογειώθηκαν από το «USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69)» και βομβάρδισαν με πυραύλους Tomahawk και AGM-88 HARM τους στόχους τους, ενώ, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, τα 4 Typhoon FGR4s, υποστηριζόμενα από το αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού «Voyager», χρησιμοποίησαν βόμβες Paveway IV. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, εκτοξεύτηκαν εναντίον στόχων των Χούθι περισσότεροι από 100 πύραυλοι cruise.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον, που τώρα στράφηκε εναντίον των Χούθι, ήταν αυτή η οποία είχε ασκήσει τεράστιες πιέσεις (ακόμη και εμπάργκο όπλων) στη Σαουδική Αραβία και στα ΗΑΕ, προκειμένου να τερματίσουν τον πόλεμο εναντίον της Υεμένης και των Χούθι που είχε προκαλέσει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς οι δύο χώρες του Κόλπου δεν ήθελαν να δημιουργηθεί ένα προπύργιο του ριζοσπαστικού σιιτικού Ισλάμ δίπλα στα σύνορά τους.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ