ΟΗΕ: Η Ρωσία χαρακτηρίζει το Ισραήλ «κράτος κατοχής»

Newsroom
Newsroom

Αμφισβητεί το δικαίωμα αυτοάμυνας κατά της Χαμάς

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια , δήλωσε σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα αυτοάμυνας στον αγώνα του κατά της Χαμάς, καθώς είναι «κράτος κατοχής».

«Δεν μπορώ να αγνοήσω την υποκρισία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, οι οποίοι – σε άλλες εντελώς διαφορετικές καταστάσεις – ζητούν σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου, ιδρύουν εξεταστικές επιτροπές, επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους χρησιμοποιούν βία μόνο ως έσχατη λύση για τον τερματισμό της βίας ετών», αναφέρει το πρακτορείο TASS για τις δηλώσεις που έκανε ο Βασίλι Νεμπένζια σε ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς .

«Και σήμερα, βλέποντας την τρομερή καταστροφή στη Γάζα – που υπερβαίνει πολλές φορές ό,τι επικρίνουν με οργή σε άλλα περιφερειακά πλαίσια – τα χτυπήματα σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τον θάνατο χιλιάδων παιδιών και τα τρομερά δεινά των αμάχων εν μέσω ολοκληρωτικού αποκλεισμού, παραμένουν σιωπηλοί», είπε ο Ρώσος πρέσβης.

Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω για ένα υποτιθέμενο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ένα δικαίωμα που δεν έχει ως κατοχική δύναμη, όπως επιβεβαιώθηκε από τη συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών το 2004″, πρόσθεσε ο Νεμπένζια.

Η Ρωσία, είπε, αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να διασφαλίζει την ασφάλεια του, αλλά αυτό μπορεί να διασφαλιστεί πλήρως μόνο στο πλαίσιο μιας δίκαιης λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα, με βάση τα αναγνωρισμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η αιματοχυσία στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση πρέπει να σταματήσει επειγόντως, ώστε η τρέχουσα κρίση να μην επεκταθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, είπε επίσης ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICJ) είναι το κύριο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, με έδρα τη Χάγη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ, τα συμπεράσματα του ICJ το 2004 αφορούσαν κυρίως την κατασκευή του «τείχους ασφαλείας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η δράση του Ισραήλ είναι «σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».

Η Ρωσία – η οποία, σύμφωνα με παρατηρητές, έχει υιοθετήσει την προσέγγιση της πρώην ΕΣΣΔ στην πολιτική της απέναντι στη Μέση Ανατολή – δέχθηκε αντιπροσωπεία της πολιτικής πτέρυγας της ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς στις 26 Οκτωβρίου στη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει δεσμούς με όλους τους βασικούς παράγοντες στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, του Ιράν, της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής (PNA) και της Χαμάς. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της αμερικανικής διπλωματίας και ζήτησε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και επανάληψη των συνομιλιών για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ