Ολάντ: Χρειαζόμαστε ευρείες συμμαχίες για να αντιμετωπίσουμε την ακροδεξιά

Newsroom
Newsroom

Λόγω των έκτακτων συνθηκών, «χρειαζόμαστε πολύ ευρείς συνασπισμούς για να αντιμετωπίσουμε την άκρα Δεξιά», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ

Καταλυτικό για το μέλλον της Ευρώπης χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος παρενέβη μέσω βίντεο, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα του.

Καλησπερίζοντάς τον από την Αθήνα, ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας τον ευχαρίστησε για τη συμμετοχή, λέγοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι έχεις υποχρεώσεις της προεκλογικής εκστρατείας και ευχόμαστε «καλή επιτυχία».

Ανταπαντώντας στις ευχές του κ. Τσίπρα, «ήθελα να εκδηλώσω στον Αλέξη Τσίπρα την ένθερμη υποστήριξή μου στην πολιτική πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει» ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις μελλοντικές εξελίξεις. Με τη Γαλλία σε προεκλογική τροχιά, ο κ. Ολάντ ανέφερε πως «το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από το μέλλον της Γαλλίας», παρατηρώντας ότι «μια νίκη της άκρας Δεξιάς που φαινόταν αδύνατη πριν από κάποια χρόνια, σήμερα είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο».

Συνέπειες από την άνοδο της Ακροδεξιάς

Σε μια τέτοια περίπτωση επικράτησης της άκρας Δεξιάς στη Γαλλία, «τότε το σύνολο της Ευρώπης πρόκειται να υποστεί τις συνέπειες» προέβλεψε ο κ. Ολάντ, εξηγώντας ότι αρχικά «θα μπλοκαριστεί η διαδικασία του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού». Σε μια τέτοια προοπτική, «θα οδηγηθούμε σε κρίση προϋπολογισμού στην Ευρώπη» σημείωσε ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «δεύτερη επίπτωση θα είναι η αμφισβήτηση του Συμφώνου για την Μετανάστευση». «Η άκρα δεξιά στη Γαλλία το έχει θέσει στο στόχαστρο», σύμφωνα με τον κ. Ολάντ.

Ως Τρίτη συνέπεια, σε περίπτωση επικράτησης της άκρας Δεξιάς, περιέγραψε την «αποδέσμευση της Γαλλίας από την ενίσχυση της Ουκρανίας» και σε οικονομική και σε στρατιωτική βοήθεια. Αυτές οι συνέπειες, «θα σημειωθούν άμεσα με την νίκη της άκρας Δεξιάς», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «μιλούμε για την αποδέσμευση της Γαλλίας από την Ευρώπη της άμυνας».

Ταυτόχρονα, ο πρώην ένοικος του Ελιζέ εξήγησε ότι «η κυρία Μελόνι χρειάζεται περισσότερο την ΕΕ και για το μεταναστευτικό θέμα», όμως «η κυρία Λεπέν θέλει να δημιουργήσει σύγκρουση με την ΕΕ», συμπλήρωσε. Πάντως, «αν η Γαλλία κυβερνηθεί από την άκρα δεξιά θα σχηματιστεί ένας συνασπισμός εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλες χώρες», που θα απειλήσει το μέλλον της Ευρώπης.

Εξίσου σημαντική για την Ευρώπη η έκβαση των εκλογών στις ΗΠΑ

Μπροστά σε αυτήν την πρόκληση, «είμαι παρών εδώ στη Γαλλία», γιατί «είναι πάρα πολύ σοβαρές αυτές οι στιγμές» τόνισε ο κ. Ολάντ, επισημαίνοντας παράλληλα πως «το μέλλον τις Ευρώπης εξαρτάται και από την έκβαση των εκλογών στις ΗΠΑ». Συγκεκριμένα, «το θέμα της συμμετοχής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ θα τεθεί εκ νέου και θα αυξηθούν οι δασμοί, κάτι που θα επηρεάσει ΕΕ και τα μέλη της» διέβλεψε ο Φρανσουά Ολάντ, συμπληρώνοντας ότι θα επιβραδυνθεί το εμπόριο διεθνώς.

Παράλληλα, «ο Ντόναλντ Τραμπ θα υψώσει διάφορα τελωνειακά εμπόδια και στις σχέσεις ΗΠΑ -Κίνας» εκτίμησε ο κ. Ολάντ, κάνοντας λόγο για κίνδυνο παγκόσμιας επιβράδυνσης, ενώ «αργά ή γρήγορα οι ΗΠΑ θα απομακρυνθούν από την Ευρώπη», όπως είπε. «Ανεξαρτήτως των εκλογικών διαδικασιών, η αμερικανική κοινωνία αναγκαστικά θα απομακρυνθεί» από την Ευρώπη, συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, «δεν είμαι τόσο βέβαιος, γιατί τα παραδοσιακά κόμματα έχουν αποδυναμωθεί» απάντησε ως προς την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, για να παρατηρήσει ακόμη πως «χειραγωγούμαστε και υφιστάμεθα τη διείσδυση υπηρεσιών έξωθεν». Εντέλει, «το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται και από τη βούληση εμών των ηγετών» υποστήριξε ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος.

Αναγκαίος ένας ευρωπαϊκός αμυντικός βραγχίονας - Η Ευρώπη χρειάζεται συνασπισμούς ενάντια στην ακροδεξιά

Στον αμυντικό τομέα, «η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν αμυντικές πολιτικές, γνωρίζουν», αλλά «δεν είμαι βέβαιος ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πεισθεί με τη ρωσική απειλή» για την αναγκαιότητα ενός ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα. «Εάν η Ευρώπη δεν έχει τις απαραίτητες ικανότητες και πόρους, είναι βέβαιο ότι το μέλλον της αναμένεται δυσοίωνο», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Ολάντ. Πάντως, «είτε θα κερδίσει η άκρα δεξιά είτε θα υπάρξει μια κατάσταση ακυβερνησίας και έναρξης μιας περιόδου πολιτικής αστάθειας» δήλωσε για την μελλοντική πολιτική κατάσταση στη χώρα του.

Ερωτηθείς για τον προοδευτικό συνασπισμό και την πιθανή συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος τόνισε για το «Λαϊκό Μέτωπο» πως είναι «ένας συνασπισμός που δημιουργήθηκε λόγω διάλυσης της εθνοσυνέλευσης». «Δεν ήταν καθόλου εύκολο για εμένα που ήμουν Πρόεδρος με τους Σοσιαλιστές» να ακούω την κριτική της Αριστεράς, παραδέχτηκε ο κ. Ολάντ. Δεν ήταν καθόλου εύκολο για μένα να το ανεχθώ, αλλά αυτό το μέτωπο «επιτρέπει να καθησυχάσουμε το γαλλικό λαό για την ασφάλεια του». «Δεν ξέρω αν μπορεί να αντιγραφεί», όπως είπε, αλλά λόγω των έκτακτων συνθηκών, «χρειαζόμαστε ευρείες συμμαχίες, πολύ ευρείς συνασπισμούς για να αντιμετωπίσουμε την άκρα Δεξιά», κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ