Ολλανδία και Γερμανία θα κάνουν γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα

Ολλανδία και Γερμανία θα κάνουν γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα
Newsroom
Newsroom

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ολλανδική κυβέρνηση, μια ημέρα μετά τη διακοπή παροχής από τη Ρωσία

Η Γερμανία και η Ολλανδία πρόκειται να πραγματοποιήσουν από κοινού γεωτρήσεις για ένα νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη χώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταλλείων Χανς Βίλμπριφ «εξέδωσε σήμερα τις άδειες για το ολλανδικό μέρος», αναφέρεται σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «μια επιταχυνόμενη διαδικασία για τις απαιτούμενες άδειες βρίσκεται σε εξέλιξη» στη Γερμανία.

«Το υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζει την εξόρυξη φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, προκειμένου, για παράδειγμα, να έχουμε επαρκές φυσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών μας», ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος.

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο γεώτρησης για φυσικό αέριο περίπου 10 ναυτικά μίλια (19 χιλιόμετρα) ανοιχτά των ολλανδο-γερμανικών συνόρων δεν είναι καινούργιο, αλλά έχει αποκτήσει νέο επείγοντα χαρακτήρα από τη στιγμή που η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σταματά όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου στις Κάτω Χώρες.

Αυτό έγινε ύστερα από την άρνηση της ολλανδικής ενεργειακής εταιρείας GasTerra να πληρώσει σε ρούβλια, μετά τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

Το γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας αποφάσισε πριν από ένα χρόνο να μην εκδώσει άδειες για τη γεώτρηση κοντά στα οικολογικά ευαίσθητα νησιά Schiermonnikoog και Borkum, ενώ ολλανδικές περιβαλλοντικές ομάδες εξακολουθούν να έχουν ανησυχίες.

Ωστόσο, η Κάτω Σαξονία «λαμβάνει τώρα διαφορετική απόφαση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε το ολλανδικό υπουργείο.

Το πρώτο φυσικό αέριο από την πλατφόρμα – που θα τροφοδοτείται από ένα κοντινό γερμανικό αιολικό πάρκο – αναμένεται να εξαχθεί μέχρι το 2024, πρόσθεσε.

Πηγή: Ertnews

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ